El pilot rus que va desertar de la guerra d'Ucraïna i ara ha mort a trets a Alacant

Maksim Kuzminov va planejar la seva deserció posant-se en contacte amb l'exèrcit ucraïnès

ARA
3 min
Maksim Kuzminov, el desertor rus que va fugir en helicòpter i ha mort a trets a la Vila Joiosa

BarcelonaMaksim Kuzminov va desertar de l'exèrcit de Vladímir Putin l'agost passat. Lluitava al front ucraïnès fins que un dia va decidir fugir a Ucraïna amb l'helicòpter que pilotava. Es va rendir, i Kíiv li va donar protecció.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dimarts de la setmana passada, segons ha confirmat aquest dilluns la intel·ligència militar ucraïnesa, Kuzminov va morir a trets en una urbanització del municipi valencià de la Vila Joiosa (Marina Baixa). La Guàrdia Civil ha assegurat a Efe que el jove va rebre mitja dotzena d'impactes de bala. Testimonis que eren al lloc dels fets apunten que el vehicle amb el qual van fugir els suposats assassins va passar-li per sobre.

Segons la premsa ucraïnesa, l'home rus va decidir anar a viure a Espanya en comptes de quedar-se a Ucraïna. Es desconeix si les autoritats ucraïneses van autoritzar aquest viatge. Al País Valencià, vivia en una zona coneguda per acollir una gran comunitat russa i ucraïnesa. Les autoritats han compartit molt pocs detalls del cas, i es desconeix qui hi ha darrere de l'assassinat. En un primer moment es va investigar com una revenja, però el passat de la víctima, desertor de l'exèrcit rus i tractat de "traïdor" pel Kremlin, canvia el panorama.

De fet, en el moment de l'atac Kuzminov portava a sobre documentació falsa, que l'identificava com un home ucraïnès de 33 anys. Però en realitat Kuzminov era rus i, segons les autoritats de Kíiv, tenia 28 anys.

Una operació de pel·lícula

Maksim Kuzminov va planejar la seva deserció posant-se en contacte amb l'exèrcit ucraïnès, que l'esperava a l'altra banda del front. Kíiv intenta captar soldats russos desmotivats i poc convençuts amb la guerra que estan lliurant i els anima a fugir a canvi de protecció i, si cal, diners. Kuzminov, que "tenia por de morir", era un d'ells.

Comunicant-se clandestinament amb l'exèrcit de Volodímir Zelenski, va organitzar l'operació per fugir de les ordres de Moscou. La intel·ligència militar ucraïnesa li va garantir la seguretat i li va oferir nous documents i una compensació de mig milió de dòlars. Kuzminov, a canvi, podia oferir informació molt valuosa de la força aèria russa i l'aparell amb què escaparia del Kremlin, en concret un helicòpter Mi-8.  

El pilot, segons va explicar ell mateix al setembre, va prendre la decisió final el 9 d'agost mentre volava pels voltants de la frontera entre Rússia i Ucraïna. Va aprofitar unes maniobres habituals per desviar el rumb i acabar aterrant a la regió ucraïnesa de Khàrkiv, després de volar durant quilòmetres a una altura molt baixa. Amb ell, viatjaven tres soldats més, que van ser abatuts per les tropes de Kíiv després d'aterrar a la base ucraïnesa i no acceptar la rendició.

L'exèrcit de Zelenski va difondre les imatges de l'operació, en què es veia com l'helicòpter aterrava en una de les seves bases. Més tard, va organitzar un acte públic amb Kuzminov, on ell animava altres soldats russos a desertar. "Intentava entendre el que estava fent el meu país. I tot el que vaig veure va ser maldat, horror i crim. No volia formar-ne part", va dir.

Rússia el va acusar de traïció

Al Kremlin mai el van perdonar. El Comitè d'Instrucció Militar va incoar una causa per "traïció" contra Kuzminov, i els familiars dels seus dos companys que van ser assassinats després de l'aterratge a Ucraïna van demanar que pagués amb la vida pel que havia fet.

"Si el Maksim realment ha fet el que ha fet, espero que el trobin i el matin", va dir la dona d'un dels navegants de l'helicòpter, citada per la televisió russa.

stats