La 'premier' que ha durat menys que un enciam

Cronologia de les sis setmanes de caiguda lliure de Liz Truss

ARA
2 min
La primera ministra britànica Liz Truss camina després d'anunciar la seva renúncia, a l'exterior del número 10 de Downing Street, Londres, Gran Bretanya, 20 d'octubre de 2022.

BarcelonaLiz Truss ha fet història aquest dijous i s'ha convertit en la premier més fugaç del Regne Unit. Només 45 dies després d'haver estat escollida –i hores després d'haver assegurat que era "una lluitadora" i que no plegaria–, s'ha vist obligada a acceptar la derrota: han sigut menys de sis setmanes de caiguda lliure.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'excepcional brevetat del mandat de Truss ha quedat il·lustrada amb la mofa insistent del diari Daily Star, que ha dedicat diverses portades a fer apostes sobre si Truss duraria més com a premier del que dura un enciam. L'escarni ha arribat a tal punt que el diari havia obert un canal en directe a YouTube en què apareixia un enciam que anava veient passar el temps, amb diferents abillaments i attrezzos. Després de la dimissió de Truss l'enciam en qüestió celebra una festa amb xampany i banderetes britàniques: "Aquest enciam ha sobreviscut a Liz Truss".

Aquesta és la cronologia de l'efímer pas de Liz Truss pel número 10 de Downing Street.

5 de setembre: El Partit Conservador escull la fins llavors ministra d’Exteriors, Liz Truss, com a successora de Boris Johnson al capdavant del govern britànic.

6 de setembre: Truss visita la reina Elisabet II al castell de Balmoral, a Escòcia. Aquesta seria l’última aparició pública de la monarca perquè dos dies després va morir.

Audiència de la reina d'Anglaterra amb Liz Truss, el 6 de setembre a Balmoral.

23 de setembre: El llavors ministre d’Economia, Kwasi Kwarteng, presenta el pla econòmic del govern de Truss. Anuncia la baixada més gran d’impostos de l’últim mig segle sense cap concreció sobre com finançar-la. La lliura es desploma. És el principi de la fi de la primera ministra.

28 de setembre: El Banc d'Anglaterra intervé i compra deute públic a llarg termini per intentar estabilitzar el mercat.

3 d'octubre: Truss fa marxa enrere i retira els seus plans de rebaixa fiscal a les rendes més altes.

14 d'octubre: Destitueix un dels seus aliats més ferms i amic polític, el ministre d'Economia Kwasi Kwarteng, per intentar salvar el seu propi cap, cada vegada més qüestionat pels pesos pesants del Partit Conservador.

19 d'octubre: Dimiteix la ministra d'Interior, Suella Braverman, admetent una "infracció tècnica" per haver enviat un document oficial sobre immigració, a través del seu correu electrònic particular, a una persona no autoritzada a rebre'l. Va ser poques hores després que Truss es defensés en una compromesa sessió de control a la Cambra dels Comuns, on va assegurar que no dimitiria: “Soc una lluitadora i no abandono”.

20 d'octubre: Anuncia la dimissió després de només 45 dies en el càrrec.

stats