Internacional Europa 10/01/2023

Rússia recupera tàctiques de la Primera Guerra Mundial per fer caure la ciutat clau de Soledar

Els mercenaris de Wagner ja s'han apoderat de bona part d'aquesta petita localitat en una campanya sagnant a l'est d'Ucraïna

ARA
2 min
Tropes ucraïneses a Soledar, la petita localitat de l'est sota un intens atac rus.

BarcelonaLes tropes ucraïneses resisteixen com poden el fort assalt de l'exèrcit rus en la petita ciutat minera de Soledar, ubicada en el front est d'Ucraïna i a pocs quilòmetres de la ciutat de Bakhmut, també en disputa. Després de quatre dies d'avenç sagnant, soldats russos i mercenaris del grup Wagner han aconseguit el control de la major part de la ciutat, que podria caure aviat, segons fonts del ministeri de Defensa britànic. Apoderar-se de Soledar donaria a l'exèrcit rus un avantatge important en la seva lluita pel control de Bakhmut, ubicat en una línia de subministrament estratègica entre les regions de Donetsk i Lugansk. La ciutat, que segueix sota control ucraïnès, és una plataforma important per avançar després cap a dues ciutats més grans del mateix front: Kramatorsk i Sloviansk.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La intensa campanya russa sobre Soledar dels últims dies forma part "molt probablement de l'esforç per envoltar Bakhmut des del nord i per interrompre les línies de comunicació d'Ucraïna", segons l'informe diari de la intel·ligència britànica. Conquerir aquesta petita localitat de l'est també oferiria a Moscou una victòria després de mesos de derrotes i reculades tant en aquest front com al del sud.

La televisió ucraïnesa explicava que l'exèrcit rus estava atacant Soledar al pur estil de la Primera Guerra Mundial, llançant milers d'homes a la batalla i absorbint unes grans pèrdues. Segons un portaveu de les forces ucraïneses, Serhí Txerevati, els russos estan desplegant els seus millors caces Wagner a Soledar, i el municipi ha rebut més de 80 atacs d'artilleria només en l'últim dia. Tot i no haver aconseguit encerclar del tot la localitat, el subministrament al llarg d'aquesta ruta de l'est s'havia aturat. El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, va dir dilluns a la nit en el seu missatge de vídeo diari que Bakhmut i Soledar aguantaven malgrat la destrucció generalitzada.

L'aliat del president rus, Vladímir Putin, i fundador del grup de mercenaris Wagner, Ievgueni Prigojin, va dir dissabte que la importància d'aquesta zona en disputa rau en una xarxa de túnels miners cavernosos subterranis que poden contenir tropes o tancs. Fonts ucraïneses advertien, a més, que Rússia està preparant més tropes per llançar una nova ofensiva a Ucraïna, possiblement a la capital, Kíiv.

stats