Severodonetsk, "prioritat incondicional" per a Rússia

El cap de l'administració ucraïnesa de Lugansk diu que els invasors controlen el 70% de la ciutat

2 min
Atac a un dipòsit d'àcid nítric a Severodonesk

LondresUn dia més, i des de la retirada de la rodalia de Kíiv, a finals de març, tots els esforços militars russos continuen centrats a la província de Lugansk, una de les dues que integren el Donbass, la part més oriental d'Ucraïna, amb l'intent de la conquesta definitiva de la ciutat de Severodonetsk. L'administració de Kíiv ha admès aquest dimarts que els invasors ja en controlen gairebé el 70%, inclosos la majoria dels assentaments rurals que l'envolten. Encara que estratègicament no és de vital importància, sí que ho és des del punt de vista simbòlic per al Kremlin, ja que permetria a Vladímir Putin reivindicar una primera victòria en una de les zones en disputa amb els rebels pro-russos des del 2014. De fet, el ministre d'Afers Exteriors de Putin, Serguei Lavrov, va reconèixer aquest extrem dilluns al vespre, en afirmar que Severodonetsk és ara una "prioritat incondicional" per a Rússia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'entrada al centre de la ciutat, després dels avanços del cap de setmana i de dilluns, hauria estat protagonitzada en concret per les tropes txetxenes de Ramzan Kadírov, que en un missatge de Telegram ha assegurat que els seus homes es dirigien cap a la zona industrial, on es refugien soldats i, aproximadament, d'acord amb les informacions ucraïneses, uns 15.000 civils que no han pogut sortir-ne. Tot i això, el cap dels rebels de l'autoproclamada república de Lugansk, Leonid Pàssetxnik, ha afirmat a l'agència Tass que "l'operació russa per apoderar-se de Severodonetsk no va tan de pressa com voldríem". Pàssetxnik ha assegurat que "l'alliberament de la ciutat es complica per la defensa en profunditat de les Forces Armades d'Ucraïna".

D'altra banda, parlant des d'un lloc secret dins de Lugansk, Serhí Haidai, governador ucraïnès de la regió, ha admès a diferents mitjans occidentals que la victòria a la ciutat suposaria un "impuls moral per a Rússia", però ha assegurat que les tropes ucraïneses podrien dur a terme una "retirada tàctica" per salvar vides i aixecar noves posicions defensives a l'exterior, per tal de frustrar els nous avanços russos. "Hem resistit i frenat l'exèrcit rus durant més de tres mesos, s'ha d'entendre, i van enviar totes les seves tropes a capturar la regió de Lugansk. Com més resistim, més armes estrangeres obtindrem, rearmarem les tropes i, almenys, podrem intentar aturar l'exèrcit rus, i després fins i tot contraatacar".

A més, assegura que les evacuacions de la ciutat continuen suspeses. "És molt arriscat i les possibilitats d'escapar-se [il·lès] són molt petites. Per tant, simplement no té sentit posar en perill la vida de la gent", ha afegit també Haidai, en aquest cas a Sky News.

A darrera hora de la tarda d'aquest dimarts, un atac de l'aviació russa ha impactat contra un dipòsit d'àcid nítric, producte especialment tòxic, i ha provocat encara més alarma a tota la zona. Si les forces russes aconsegueixen el control de Severodonetsk, la ciutat veïna de Lissitxansk serà l'única àrea urbana de qualsevol mida a Lugansk que romandrà sota control ucraïnès.

stats