Terrorisme jihadista

Vuit cadenes perpètues per al terrorista d'Estat Islàmic que degollava presoners davant de les càmeres

El Shafee Elsheikh formava part del grup conegut com The Beatles, que van matar, entre altres, el periodista James Foley

2 min
Imatge de la fitxa policial del membre del grup jihadista conegut com The Beatles, El Shafee Elsheikh

LondresUn tribunal dels Estats Units ha condemnat aquest divendres a cadena perpètua un dels terroristes més notoris dels darrers anys pel seu paper en el segrest i assassinat d'ostatges a Síria. El Shafee Elsheikh, de 34 anys, que es va criar a Londres, formava part d'una cèl·lula terrorista de l'Estat Islàmic coneguda com The Beatles, pel seu accent anglès britànic i per les pallisses als seus presoners. En formaven part tres homes més. Elsheikh va ser declarat culpable a l'abril de conspiració pel segrest i assassinat i de donar suport a una organització terrorista. Aquest divendres s'han complert vuit anys d'un dels seus crims més cruels, el del periodista nord-americà James Foley. L'execució va ser difosa a les xarxes socials.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Durant la celebració del judici, celebrat a l'estat nord-americà de Virgínia, es va demostrar com el grup va sotmetre les seves víctimes a pallisses, descàrregues elèctriques i execucions simulades. Els periodistes espanyols Marc Marginedas, Ricard Garcia Vilanova i Javier Espinosa també van ser segrestats per la mateixa cèl·lula, amb desenes de periodistes i cooperants de diverses nacionalitats.

El jutge ha descrit el comportament d’Elsheikh com a “horrible, bàrbar i brutal”. Ell s'havia presentat com un simple combatent de l’Estat Islàmic que va anar a Síria per ajudar a la revolució. El judici, però, que es va allargar dues setmanes, va establir que formava part de l’esmentada cèl·lula de l’Estat Islàmic. Ha sigut condemnat pel seu paper en l’assassinat de quatre ciutadans nord-americans i dos cooperants britànics, Alan Hanning i David Hayes. En total, el beatle ha rebut vuit condemnes a cadena perpètua consecutives, que té previst recórrer.

Diane Foley, la mare del periodista assassinat el 2014 James Foley, aquest divendres als afores del tribunal on ha sigut condemnat El Shafee Elsheikh.

Als afores del tribunal, algunes de les famílies de les víctimes s’han reunit per conèixer el veredicte. Diane Foley, la mare de James Foley, ha considerat la sentència una victòria buida. “El nostre país ha perdut quatre dels seus millors ciutadans. Aquest aniversari de la brutal decapitació de Jim és un senyal solemne i tràgic que cap família hauria d'haver de suportar”, ha dit.

El seu company de cèl·lula, Alexanda Kotey, que s’havia declarat culpable anteriorment, també passarà la resta de la seva vida a la presó. La policia antiterrorista del Regne Unit ha comparat la investigació del cas, que s’ha allargat vuit anys, amb la construcció d’un gran trencaclosques format per peces molt petites.

Els dos condemnats van viatjar a Síria fa aproximadament una dècada, després d'un període de petits crims als carrers de l'oest de Londres. No tenien cap experiència militar però sí una visió deformada de l'islam, en part pel fet d’haver-se radicalitzat a la presó. Però l'arribada a Síria va coincidir amb el creixement explosiu del grup jihadista ultraviolent d’Estat Islàmic, que el 2015 va arribar a controlar una àrea de Síria i l'Iraq aproximadament de la grandària de Bèlgica.

stats