Internacional 17/09/2019

Matteo Renzi abandona el Partit Demòcrata i debilita l'esquerra

El senador anuncia la formació d'una nova formació i garanteix el suport al govern de coalició

Marta Rodríguez
3 min
La dimissió de Renzi ha fet trontollar els mercats al matí

BarcelonaEra gairebé un secret de domini públic i aquest dimarts Matteo Renzi ho ha fet oficial: abandona el Partit Demòcrata (PD) italià per liderar un de centrista amb què fer front a l’ultra Matteo Salvini. Renzi, que havia estat cridat a ser un dels refundadors de l’esquerra europea, ha dit prou de ser un parlamentari ras en les files de la formació que ell mateix va portar fins a les màximes quotes de poder i aposta per construir “una casa jove, innovadora i feminista, on es llancin idees i propostes per a Itàlia i per a la nostra Europa”. Amb ell marxen una trentena de parlamentaris que, segons ha dit, garantiran el suport al govern de coalició, malgrat que l’escissió pot resultar un cop a la seva estabilitat o a la musculatura del PD.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El polític florentí ha assegurat que la seva sortida del PD serà “bona per a tothom”, incloent-hi el primer ministre, Giuseppe Conte, que acaba d’estrenar el seu segon govern, aquest cop amb el Moviment 5 Estrelles i els demòcrates, després del fracàs que va suposar l’aliança dels ‘grillini’ amb la Lliga de Salvini.

Actualment senador, Renzi se sent menysvalorat pels seus col·legues i l’actual cúpula del PD s’ha queixat de certes actituds massa crítiques amb la direcció política. En una entrevista al diari ‘La Repubblica’, on ha fet l’anunci del nou partit, l’ex primer ministre ha explicat que ha sentit que és l’hora de començar un nou projecte, fart d’aguantar “el foc amic” i les “discussions internes cada dia”. És un missatge directe per a Nicola Zingaretti, que el va substituir a la secretaria general, i amb qui ha mantingut divergències, fins i tot per l’aposta del florentí per intentar l’aventura amb els del M5E per evitar noves eleccions en el sempre convuls escenari italià. “La victòria que vam obtenir al Parlament contra el populisme i Salvini va ser important per salvar Itàlia, però no n’hi ha prou”, ha afirmat a l’entrevista un Renzi que es presenta com un anti-Salvini i es mostra orgullós d’haver enviat a l'oposició el polèmic exministre de l’Interior que l’havia donat per mort políticament.

La desbandada de Renzi deixa en certes dificultats un Partit Demòcrata que encara arrossega la pèrdua de confiança cap a l’ex primer ministre, que el desembre del 2016 va perdre un referèndum per reformar el sistema parlamentari que ell mateix havia volgut convocar. La derrota va suposar la dimissió immediata del jove Renzi i poc després, el març del 2018, va deixar també la direcció de la formació socialdemòcrata, gairebé convertida en una ombra del que havia sigut.

Ara bé, Renzi no ha renunciat a alimentar un corrent intern amb parlamentaris afins que ell mateix va col·locar abans de la retirada. Són els que l’acompanyaran en aquest nou projecte que Zingaretti ja s’ha afanyat a titllar de “greu error” perquè dividirà l’esquerra en un moment d’auge de l’extrema dreta. El pitjor és que les enquestes, que ja endevinaven el naixement del nou partit, donen a Renzi menys d’un 5% dels vots. De moment, el dirigent ha descartat presentar-se a les pròximes eleccions locals.

stats