Internacional 04/06/2021

Facebook suspèn el compte de Trump durant dos anys

La xarxa social reafirma la seva decisió tot i les crítiques de l'expresident

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Donald Turmp utlitzant el seu telèfon mòbil.

BarcelonaDonald Trump haurà d'estar dos anys sense Facebook. L'empresa d'aquesta xarxa social ha fet públic un comunicat aquest divendres en què reafirma el veto del perfil de l'expresident nord-americà en aquesta xarxa i a Instagram, i l'allarga fins a dos anys. La mesura és conseqüència de les publicacions del republicà enaltint l'assalt al Capitoli del 6 de gener i les notícies falses difoses sobre frau electoral.

El 5 de maig la junta de supervisió de Facebook va declarar que "no era apropiat que Facebook imposés un veto indeterminat i una penalització sense precedents de suspensió indefinida", i va demanar a la direcció que revisés la decisió. L'objectiu era respondre d'una forma "proporcionada i clara" seguint les recomanacions fetes per la junta. Així doncs, Facebook ha respost ara anunciant un "protocol nou i reforçat per ser aplicat en casos excepcionals com aquest" i ha establert una línia de mesura segons la qual la gravetat de la infracció determina el temps de suspensió. Segons aquesta nova mesura, "considerem que les accions del senyor Trump constitueixen una severa violació de les nostres normes, fet que implica la màxima penalització possible del nou protocol"; és a dir, suspendre els seus comptes durant dos anys, i és efectiu des del dia d'inici de la suspensió, el 7 de gener del 2021.

Acabat el període de veto, Facebook ha explicat que "consultarà amb experts si el perill contra la seguretat pública s'ha reduït", en cas que la resposta sigui negativa "ampliarem el període de restricció i continuarem revaluant la situació fins que el risc desaparegui". Si, per contra, s'aixeca el bloqueig, Facebook no traurà l'ull de sobre als perfils de l'expresident i aplicarà "sancions d'escalada ràpida" si Trump torna a infringir les normes establertes. La màxima penalització en cas que es repeteixi aquest comportament inadequat seria eliminar per complet els seus perfils i comptes.

Trump busca un nou megàfon

La confirmació de la sanció durant dos anys deixa Trump sense un altaveu mediàtic davant les eleccions de mig mandat del novembre del 2022. També implica, però, que arribaria a temps per tornar a ser actiu de cara a les pròximes eleccions presidencials, l'any 2024. Trump continua bloquejat a Twitter i YouTube, però l'expresident, lluny d'assumir el silenci, ha creat el seu propi blog i sembla que té present crear la seva pròpia plataforma, de la qual no es coneixen els detalls. Trump ha respost dient que "la sentència de Facebook és un insult per a la xifra rècord de 75 milions de persones, a més de moltes altres persones, que ens van votar a les eleccions presidencials del 2020. No se'ls hauria de permetre sortir d'aquesta censura i aquest silenci. En última instància, guanyarem. El nostre país ja no pot suportar aquest abús!"

En el comunicat, Facebook accepta i assumeix la controvèrsia de les seves accions: "Sabem que aquesta decisió serà criticada per parts oposades, però la nostra feina és prendre una decisió tan proporcionada, justa i transparent com sigui possible". Per als directius de la xarxa social, la mesura representa la manera que té la companyia d'"intentar equilibrar els valors de la llibertat d'expressió i la seguretat en l'ús dels seus serveis".

La junta de supervisió va ser creada com un òrgan independent i extern per avaluar i jutjar les decisions de Facebook i avui se n'ha reafirmat la importància al valorar aspectes legals i reglamentaris de la decisió inicial de la companyia. Tot i això, la xarxa ha remarcat que encara és necessària una regulació específica al país per evitar deixar la responsabilitat en mas de les companyies.

stats