Internacional 14/03/2017

Fillon, imputat formalment pel desviament de fons públics

El candidat a les presidencials franceses anirà a judici pel cas dels sous ficticis de la seva dona i de dos dels seus fills

Alícia Sans
3 min
Fillon, en un acte polític avui a París.

ParísFrançois Fillon ha estat imputat avui per desviament de fons públics i apropiació indeguda de béns socials, entre altres delictes, per l'afer dels sous ficticis pagats a la seva dona i a dos dels seus fills. La resolució arriba un dia abans del previst, ja que el mateix Fillon havia comunicat que havia estat citat a declarar davant dels tribunals dimecres, 15 de març. De fet, l’avanç de la convocatòria hauria sigut obra dels tres jutges encarregats del cas, que han volgut avançar la data per cortesia i per evitar així la mediatització de la cita. “S’ha avançat la compareixença perquè es pogués desenvolupar en condicions de serenitat”, ha indicat l’advocat de Fillon, Antonin Levy. Dilluns, el mateix Fillon denunciava “un calendari judicial totalment ajustat al calendari polític”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

François Fillon, un ultraliberal per frenar l'extrema dretaLa imputació del candidat s’ha fet pública cap a les 15.30 h i no ha tardat a ocupar les portades de tots els mitjans francesos i estrangers. De fet, és la primera vegada en la Cinquena República que s’imputa un candidat a unes eleccions presidencials. Fillon ja ho sabia des d’aquest matí, i és per això que després del seu discurs davant l’assemblea general de la Federació Nacional de Caçadors de França –malgrat els afers judicials Fillon continua en campanya– ha anul·lat el torn de preguntes per por que la notícia sortís a la llum al mateix moment, cosa que l'hauria obligat a sortir del pas fent-ne algun comentari.

Amb la imputació, els advocats de François Fillon podran a partir d’ara accedir al dossier i organitzar l’estratègia de defensa del candidat. Fillon, per la seva banda, ja ha deixat clar per activa i per passiva que no deixarà la seva agitada cursa a l’Elisi i es presentarà a les pròximes eleccions, que es celebraran en dues voltes a l’abril i al maig, malgrat que en un primer moment va anunciar que si la justícia l’imputava abandonaria la campanya. Llavors no s’imaginava que l’acusació podria fer-se efectiva. Amb tot, el tràmit de la imputació no pren a l’ex primer ministre el seu dret a la presumpció d’innocència i legítimament res l’impedeix presentar-se a aquests comicis. A més, sembla poc probable que Fillon sigui jutjat abans de les pròximes eleccions –la primera volta és d’aquí uns 40 dies– ja que amb aquesta imputació s’inicia un llarg periple de noves investigacions. En cas que el candidat del centredreta guanyés la Constitució francesa l’empararia, ja que hi consta la immunitat presidencial del cap d’estat.

Però el cert és que les enquestes posicionen avui el líder conservador en un tercer lloc, per darrere de la líder de l’ultradretà Front nacional, Marine Le Pen, i de l’exministre d’Economia d’Hollande i fundador del moviment En Marxa!, Emmanuel Macron. Lluny queda el favorit de les primàries del centredreta abans que esclatés el que popularment s’anomena Penelopegate. És per això que Fillon s’ha proclamat a ell mateix víctima “d’un assassinat polític”. A l’espera de nous escàndols, el candidat s’aferra al seu programa, que ahir va tornar a presentar perquè els mitjans hi centressin l’atenció i així l'apartessin, almenys per uns moments, dels afers judicials.

stats