ITÀLIA
Internacional 11/07/2019

La fiscalia indaga si el Kremlin finança Salvini

El ministre de l’Interior amenaça amb querellar-se per una informació sobre diners russos per ajudar la Lliga

Soraya Melguizo
4 min
Matteo Salvini durant un programa televisiu a finals de juny.

RomaNo és cap secret l’admiració que el ministre de l’Interior italià i líder de la Lliga, Matteo Salvini, professa per Vladímir Putin, però fins ara no hi havia proves que el mandatari rus hagués intentat donar suport econòmic al partit que actualment governa Itàlia al costat del Moviment 5 Estrelles. Una recerca periodística ha revelat que emissaris de Salvini van negociar un intercanvi comercial per finançar el partit amb diners procedents d’oligarques russos pròxims al Kremlin. I, tot i que es desconeix si la transacció va arribar a bona fi, la Fiscalia de Milà ha obert una investigació a la Lliga per un presumpte delicte de corrupció internacional.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Ja m’he querellat altres vegades, i ho faré també avui i demà. No he rebut mai ni un ruble, ni un euro, ni un dòlar, ni un litre de vodka de Rússia”, va assegurar Matteo Salvini després de saber que la fiscalia investiga el seu partit per presumpte finançament il·legal. El líder de la Lliga nega que la formació negociés una important injecció de diners d’empresaris russos de l’entorn de Vladímir Putin per finançar el partit abans de les eleccions europees del maig passat, i amenaça amb presentar querelles contra tothom qui ho insinuï.

La investigació de la fiscalia es basa en la informació apareguda en un extens article publicat pel setmanari L’Espresso al febrer, que al seu torn es feia ressò de documents recollits en la publicació El llibre negre de la Lliga, tots dos escrits pels periodistes italians Stefano Vergine i Giovanni Tizian, publicat en aquella mateixa data. Els autors van seguir Matteo Salvini i el seu entorn fins a Moscou l’octubre del 2018. El líder de la Lliga s’hi havia desplaçat oficialment per participar en una conferència organitzada per la patronal russa amb empresaris italians al país.

L’endemà de la conferència, un dels homes més pròxims al ministre de l’Interior, Gianluca Savoini, exportaveu de Salvini, president de l’associació Llombardia-Rússia (teòricament no relacionada amb la Lliga) i considerat el responsable de les relacions del partit de Salvini amb els cercles russos, es va reunir al hall del luxós Hotel Metropol de Moscou amb diverses persones molt pròximes a Putin, com Ília Andreievitx Iakunin, segons expliquen els autors en el llibre.

Contrapartida de 65 milions

La trobada, asseguren els periodistes, va durar aproximadament una hora i mitja durant la qual els emissaris de Putin i l’home de confiança de Salvini van negociar la venda de Gasoil 590 per part de la companyia petroliera Eni (controlada per l’estat italià) a la russa Rosneft (controlada per l’estat rus) per valor d’uns 1.500 milions de dòlars. El pla incloïa una contrapartida de 65 milions de dòlars que anirien a parar directament a la caixa de la Lliga.

A través d’aquest intercanvi comercial, la Lliga “obtindria un finançament per a la campanya electoral del maig”, assegura Stefano Vergine, un dels autors de la recerca. “No sabem si la negociació va arribar a bon port, però podem assegurar que de converses n’hi va haver almenys dues”, afegeix. El periodista reconeix que en aquella reunió Salvini no hi era, però assegura que aquell mateix dia el líder de la Lliga va mantenir una reunió “secreta” amb el vicepresident rus, Dmitri Kozak, mà dreta de Putin.

Una trobada privada que no consta en l’agenda oficial de la visita de Salvini a Rússia, i que el portaveu de Kozak, Ilià Dzhus, va desmentir rotundament després d’aparèixer la informació: “El vicepresident no coneix personalment el senyor Salvini, no ha participat en cap trobada oficial o secreta, no ha pres mai un cafè amb ell”.

La denúncia dels periodistes italians va caure en sac foradat fins que aquest dimecres el portal d’informació online nord-americà BuzzFeed va publicar un llarg enregistrament de la trobada del 18 d’octubre a l’hotel moscovita entre persones pròximes a Salvini i representants del Kremlin, en el qual dialoguen sobre un presumpte acord destinat a finançar la Lliga amb desenes de milions de dòlars.

Durant la reunió, gravada i publicada online, un home identificat com Gianluca Savoini deixa clares les seves intencions als seus interlocutors russos. “El maig vinent seran les eleccions a Europa. Nosaltres volem canviar Europa. I una nova Europa ha d’estar a prop de Rússia. No hem de continuar depenent de les decisions d’il·luminats a Brussel·les o dels Estats Units. Volem canviar Europa al costat dels nostres aliats com Heinz-Christian Strache a Àustria, Alternative für Deutschland a Alemanya, la senyora Le Pen a França i Orbán a Hongria”, assegura l’enviat de Salvini.

Giancarlo Giorgetti, mà dreta del líder de la Lliga i actual subsecretari de la presidència, va negar les acusacions. “Algun fanfarró dispara a la babalà i algú de manera oportunista s’aprofita del fanfarró per desacreditar Salvini”, va assegurar. La multinacional Eni, que és esmentada diverses vegades durant l’enregistrament, també ha negat estar implicada en una trama “per finançar partits polítics”. Mentre la fiscalia continua la recerca, l’opositor Partit Democràtic han anunciat la presentació “en els pròxims dies” d’una proposta per establir una comissió parlamentària de recerca sobre el cas.

stats