Més de vint morts, entre ells una turista espanyola, i uns quaranta ferits en l'explosió d'un hotel a l'Havana

Se'n desconeixen les causes però podria haver sigut una fuita de gas

ARA
2 min
Estat en què ha quedat l'hotel Saratoga, al centre de l'Havana, després de l'explosió.

BarcelonaLa forta explosió que divendres va destruir parcialment l’hotel de cinc estrelles Saratoga, situat al centre de l’Havana, la capital de Cuba, hi ha deixat un balanç provisional de 26 morts i 64 ferits. Entre ells hi ha una turista espanyola, nascuda el 1993, i el seu xicot, del 1992. Ella va morir i ell ha quedat ferit greu. Vivien a As Pontes (Galícia) i estaven de viatge a Cuba, i eren just davant de l’hotel quan els va enxampar l’onada expansiva. Els serveis d'emergència han treballat durant tota la nit a la recerca de possibles supervivents o de nous cadàvers, ja que hi ha encara gent desapareguda.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A conseqüència de l'explosió la façana de l'edifici, de sis plantes, es va ensorrar completament. També han quedat especialment malmeses la planta baixa, la primera i la segona. A la vorera que hi ha davant de l'hotel es va formar una muntanya de runa que supera l'altura d'una persona i diversos vehicles que estaven aparcats a la zona van quedar aixafats. La gran columna de fum blanc que es va aixecar després de l'esfondrament es podia veure des de bona part de la ciutat. Les autoritats cubanes han advertit que hi ha el risc que l'edifici es pugui ensorrar completament.

Fonts de la presidència cubana també van informar que "investigacions preliminars indiquen que l'explosió l'ha provocada una fuita de gas". De fet, el mitjà oficial Cubadebate plantejava aquesta mateixa hipòtesi, basant-se en el testimoni de diverses persones que eren al lloc de l'incident. Segons les autoritats cubanes, l'hotel estava tancat i sense clients des de feia més de dos anys a causa de la pandèmia, i preparava la seva reobertura aquest mes de maig. Això fa pensar que les víctimes són treballadors que feien obres de remodelació de l'edifici. El president cubà, Miguel Díaz-Canel, es va traslladar al lloc dels fets poc després de l'explosió. "No ha sigut ni una bomba, ni un atemptat. Ha sigut un lamentable accident", ha destacat. Després va anar als hospitals Hermanos Ameijeiras i Calixto García per conèixer l'estat dels ferits. El primer ministre, Manuel Marrero, i el líder de l'Assemblea Nacional, Esteban Lazo, també van fer acte de presència al lloc de l'explosió.

Explosió a l'Havana

El Saratoga és en un edifici d'estil neoclàssic construït el 1880, que es va reconvertir en hotel el 1933. L'última restauració es va fer el 2005, segons mitjans oficials. Es tracta d'un hotel de cinc estrelles, i era considerat un dels més luxosos de la ciutat. Està situat en ple passeig del Prado, una de les principals avingudes de La Habana Vieja, al centre històric de la capital cubana. A tocar de l'edifici hi ha una escola i els alumnes en van ser evacuats. L'intendent del districte de La Habana Vieja, Alexis Acosta Silva, va assegurar que cap infant del centre educatiu havia patit danys.

stats