Internacional 05/12/2019

Seguiment massiu de la vaga general a França contra la reforma de les pensions

Treballadors del transport, l'ensenyament i la sanitat paralitzen el país per pressionar Macron

Alícia Sans
3 min
Manifestació a Marsella

ParísFrança està paralitzada avui per la convocatòria de vaga general contra la reforma del sistema de pensions que prepara el govern d'Emmanuel Macron. Treballadors del transport públic, professors, personal sanitari i fins i tot sindicats policials s'han sumat a la protesta. Estudiants i armilles grogues també s'hi han afegit per expressar el seu malestar. Segons ha anunciat aquest migdia el ministeri d'Educació, el seguiment de la vaga és del 51% a la primària i del 42% a l'ensenyament secundari. Als ferrocarrils, el 85% dels conductors i el 73% dels revisors no han anat a treballar.

Durant la jornada s'han convocat 245 manifestacions a tot el país i es tem que acabi com el rosari de l'aurora: amb disturbis. En un comunicat, Macron s'ha mostrat "decidit a tirar endavant la reforma i ha dit que estaria atent respecte a l'ordre públic i les afectacions que provoquin als francesos". Segons la prefectura de policia de París, a les dotze del migdia hi ha hagut 3.119 controls preventius i 18 detinguts a la capital francesa.

Si bé el projecte de llei de la reforma de les pensions encara s’ha de presentar oficialment, ja se sap que el govern vol substituir els 42 règims socials que hi ha actualment –cadascun amb les seves particularitats per calcular la pensió– per un únic règim universal per punts. Amb aquest nou sistema el govern vol que cada euro cotitzat permeti adquirir el mateix nombre de punts a tothom sense tenir en compte el moment en què s’ha cotitzat o bé la situació professional (treballadors del sector privat o del públic, independents, liberals, funcionaris...). Actualment, per exemple, la pensió dels funcionaris es calcula a partir dels últims sis mesos treballats, mentre que la pensió dels assalariats del sector privat es calcula a partir dels 25 anys més ben pagats.

La reforma també preveu penalitzar els que es jubilin als 62 anys, l’edat legal actual, perquè veuran reduïda la pensió un 10%, mentre que si es retiren als 63 la reducció serà del 5%. En canvi, aquells que es jubilin als 65 anys es beneficiaran d’un augment del 5% i, si ho fan als 66 anys, l’augment serà del 10%. Per tant, el missatge del govern és clar: els actius han de treballar més anys per mantenir el sistema de pensions.

Una estació de metro de París, tancada per la vaga general.

Com ja va passar en la primera gran mobilització contra aquesta reforma, el 13 de setembre passat, els treballadors dels transports públics encapçalen les protestes aquest dijous. És un dels col·lectius més perjudicats per la reforma i alguns dels sindicats ja han cridat a prorrogar la vaga. El seu règim especial de pensions els permet jubilar-se a partir dels 52 anys, deu anys abans de l’edat que estipula el règim general. Aquest privilegi es justifica perquè fan horaris nocturns o han de treballar els festius.

Els ensenyants és un altre col·lectiu que en sortirà malparat de la reforma si s'acaba aprovant. Segons els sindicats, la pensió d’un mestre d’escola disminuirà un 30%, és a dir, entre 600 i 900 euros bruts mensuals. Actualment la pensió dels professors es calcula a partir dels últims sis mesos de salari de la seva carrera professional, el moment en què arriben a cobrar el sou més alt de la graella salarial. Amb la futura reforma, en canvi, la pensió es calcularà tenint en compte el conjunt de la carrera professional.

Transports i escoles

Per a la jornada de vaga s’han anul·lat el 90% dels trens d’alta velocitat i el 80% dels regionals. A París, 11 de les 16 línies de metro estan tancades, i els trams, busos i trens RER –que uneixen París amb la perifèria– també funcionen a mig gas. A més, el 20% dels vols també s'han cancel·lat.

Pel que fa a l’educació, el 78% dels mestres secundaran la vaga a París, segons el govern. A escala estatal, el seguiment serà del 55%. En l’educació secundària, la mobilització també serà forta: 6 de cada 10 professors, segons els sindicats.

Manifestacions a tot el país

Juntament amb les aturades de serveis s'han convocat centenars de manifestacions a tot el país. A París, la protesta es preveu massiva i les autoritats es preparen, de fet, per al pitjor escenari. És per això que la prefectura de policia ha obligat restaurants i comerciants situats al llarg del trajecte per on passarà a tancar els establiments i retirar el mobiliari de terrasses o qualsevol objecte que pugui servir de projectil. Per controlar les manifestacions, el govern preveu desplegar un dispositiu de 6.000 policies i gendarmes, principalment per evitar que grups d’esvalotadors s’hi infiltrin i provoquin aldarulls.

stats