Internacional 17/11/2014

Un francès i un britànic en el vídeo de decapitacions de l'Estat Islàmic

La Fiscalia també investiga si hi hauria un segon ciutadà de França implicat

Agències
2 min

ParísEls serveis d’intel·ligència francesos han confirmat la presència d’un jove francès, Maxime Hauchard –que es fa dir al-Faranzi, “el francès” en àrab–, en el darrer vídeo difós diumenge per l’Estat Islàmic, que mostra la decapitació del voluntari nord-americà Abdul-Rahman Kassig i una vintena de soldats sirians.

El ministre de l'Interior francès, Bernard Cazeneuve, ha assenyalat que els serveis secrets francesos (DCRI) han establert que hi ha "una forta presumpció" que un dels executors sigui Hauchard, de 22 anys, procedent de Normandia. Aquest jove convertit a l'islam era objecte de seguiment per part dels serveis secrets, i va marxar a Síria a l'agost del 2013. A l'agost d'aquest any, en una entrevista per Skype a la cadena de televisió francesa "BFM TV" des de la ciutat síria de Raqa, va subratllar el seu desig de "morir com un màrtir".

Més casos de jihadisme

També s’investiga si entre els militants jihadistes hi ha el britànic Nasser Muthana. El pare de Muthana ha dit primer al diari britànic 'Daily Mail' que “sembla el meu fill”, però després ha negat que ho fos. El jove de 20 anys va abandonar el seu somni d'ingressar a l'escola de medicina al Regne Unit per viatjar a Síria, i ja ha aparegut en un vídeo de reclutament dels jihadistes.

La Fiscalia francesa creu que hi podria haver un segon ciutadà francès en aquest comando de l'Estat Islàmic. Segons el fiscal general de París, François Molins, es tractaria d'un francès nascut el 1992, al mateix any que Hauchard.

El fiscal també ha dit que és molt probable que el cas de Maxime Hauchard "no sigui un cas aïllat", i ha destacat que s'ha investigat ja 1.132 francesos relacionats amb organitzacions terroristes jihadistes, dels quals 376 són a Síria i l'Iraq.

stats