Internacional 08/01/2015

Els germans Kouachi, els homes més buscats de França

Chérif Kouachi va ser condemnat l'any 2008 per la seva relació amb una cèl·lula que enviava jihadistes a l'Iraq envaït pels EUA

Marc Vidal
3 min

Enviat especial a ParísEls dos terroristes identificats com a autors de la matança a 'Charlie Hebdo' són dos germans, Chérif i Saïd Kouachi, de 32 i 34 anys, considerats per les forces de seguretat franceses com a "pioners" del fenomen dels europeus que se'n van al Pròxim Orient a combatre a la Jihad.

Des de l'esclat de l'ofensiva de l'Estat Islàmic a Síria i l'Iraq, l'any passat, ara són milers els ciutadans europeus que lluiten a les files d'aquesta organització jihadista en aquests països, però l'activisme de Chérif –un dels atacants a 'Charlie Hebdo'– es remunta molt enrere, als anys 2004 i 2006, quan el camp de batalla era l'Iraq envaït pels Estats Units.

És per la pertinença a un grup francès que enviava jihadistes a l'Iraq post-Saddam Hussein –al barri de Buttes-Chaumont del districte dinovè de París– que Chérif va ser condemnat l'any 2008 a tres anys de presó, dels quals només havia de complir 18 mesos.

Radicalització en una mesquita de París

Nascut a París, al districte desè, l'única família de Chérif era actualment la seva dona –amb qui es va casar el 2008– i el seu germà gran, Saïd, amb el qual va executar l'assalt a la seu del setmanari satíric que va publicar les caricatures de Mahoma.

Segons els investigadors, Chérif va prendre contacte amb el jihadisme a la mesquita del barri de Buttes-Chaumont, on operava la cèl·lula que enviava jihadistes a l'Iraq. "Com més s'acostava el moment de marxar a combatre, més em volia fer enrere, però no volia ser considerat un covard", va declarar Chérif al judici contra ell. Finalment, no va viatjar a l'Iraq.

Va ser a la presó on el petit dels germans Kouachi va conèixer un altre islamista condemnat per un intent d'atemptat contra l'ambaixada dels EUA a París l'any 2001, Djamel Begha. Chérif va col·laborar amb Begha per planificar la fugida de Smaïn Ait Ali Belkacem, un altre islamista, condemnat a cadena perpètua per un atemptat a París el 1995.

Detingut i empresonat un altre cop per aquest afer, la justícia va resoldre l'any 2013 que "no hi havia cas" i Chérif Kouachi va quedar en llibertat sense càrrecs després d'una investigació policial en què, per primer cop, també va sortir el nom del seu germà gran, Saïd.

Els lligams amb la Jihad a Tunísia i Síria

Els flirtejos dels germans Kouachi amb el jihadisme els van portar a relacionar-se amb alguns dels que ara són els principals líders radicals a Tunísia, responsables entre altres de l'assassinat de l'advocat i polític Chokri Belaïd, i a Síria, on els tentacles de l'Estat Islàmic són cada cop més grans.

La pista que va portar cap als germans va ser el carnet d'identitat que Chérif va perdre dimecres al cotxe amb el qual van fugir del carreró on hi ha la seu de 'Charlie Hebdo', un vehicle accidentat poc després en un dels accessos al nord de París.

La policia va irrompre de seguida ahir als indrets on havien viscut els Kouachi en diferents punts al voltant de París, però va ser en una vivenda a Reims (Marne) on es va detectar que havien estat feia poc. Allà es va dur a terme un llarg escorcoll a la recerca de més pistes sobre aquests germans.

I també en el marc d'aquesta operació, diferents persones que tenien relació amb ells van ser detingudes per ser interrogades sobre el que poguessin saber de la radicalització dels germans Kouachi i la seva possible localització.

stats