CRISI INSTITUCIONAL
Internacional 30/05/2018

El govern populista reviu a Itàlia

El Moviment 5 Estrelles proposa a la Lliga formar un nou executiu sense el ministre antieuro

Soraya Melguizo
3 min
El govern populista reviu a Itàlia

RomaLa incertesa continua a Itàlia. Tres dies després que el president de la República, Sergio Mattarella, fes l’encàrrec d’encapçalar un gabinet de transició a l’economista Carlo Cottarelli, el futur del país és completament impredictible. De forma inesperada, el Moviment 5 Estrelles (M5E) va fer un pas enrere i va proposar a la Lliga un pacte in extremis per formar un govern polític i evitar tornar a les urnes. El líder de la Lliga, però, no està disposat a cedir i insisteix a votar després de l’estiu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Han sorgit noves possibilitats per al naixement d’un govern polític. Aquestes circumstàncies, tenint en compte les tensions en el mercat, em fan esperar novetats”, va dir ahir Carlo Cottarelli després de reunir-se amb el president de la República. Estava previst que l’exdirigent de l’FMI presentés els membres del seu executiu ahir, però els últims moviments de les forces polítiques van obligar a retardar els plans del president. Totes les opcions són damunt la taula i la pilota torna a ser a la teulada dels partits polítics. Sobretot a la de la Lliga. La caiguda de la borsa, els atacs indiscriminats contra el cap de l’estat, la convocatòria de protestes als carrers i la petició unànime de tornar a les urnes com més aviat millor haurien convençut Mattarella que la millor opció és esperar.

Un anunci inesperat

Només unes hores abans de la reunió entre el primer ministre in pectore i el president, el líder del M5E, Luigi Di Maio, va llançar la bomba. En un míting a Nàpols dimarts a la nit, el polític grillino va dir que estava disposat a treballar de nou per formar un govern amb la Lliga, tot i el veto de Mattarella al candidat a ministre de Finances imposat per la Lliga, l’economista euroescèptic Paolo Savona. Després d’haver demanat la destitució del president, Di Maio va fer marxa enrere i es va mostrar disposat a col·laborar amb el cap de l’Estat per trobar una solució a la paràlisi política. La proposta era un missatge directe a Salvini perquè renunciés a Savona a canvi de donar a llum un govern polític. “Estem preparats per revisar la nostra posició -va dir Di Maio-. Cal respectar la voluntat de l’electorat, que té una majoria al Parlament i demana que el govern del M5E i la Lliga comenci a treballar. Estem farts de governs d’emergència”, va assenyalar.

Els dos partits van reprendre ahir les negociacions. Luigi Di Maio va mantenir una reunió privada amb el president al Palau del Quirinal, però Matteo Salvini va anunciar que no està disposat a fer més concessions. “Vaig passar setmanes a Roma tractant de formar un govern; va ser un esforç inútil, ara vull estar entre els italians -va respondre el líder de la Lliga-. Com més aviat votem, millor, perquè és la millor manera de sortir d’aquest caos i d’aquest estancament”, va insistir.

Salvini s’hi nega

Salvini no està disposat a renunciar al seu ministre de Finances, i segons els mitjans italians estaria estudiant donar la confiança al govern tècnic de Carlo Cottarelli per retardar les eleccions uns mesos i evitar acudir a les urnes a l’estiu. “Hem renunciat a la presidència de les càmeres, a la presidència del consell de ministres. Hem preparat el camí amb el centredreta i després amb el M5E. Arribats a aquest punt, no ens oposarem a solucions ràpides per fer front a les urgències, però hem de donar la paraula als italians com més aviat millor”, va dir.

Per al Moviment 5 Estrelles hi ha només dues sortides d’emergència a la crisi política: o un govern dirigit pel professor i advocat Giuseppe Conte -renunciant al ministre antieuroSavona o adjudicant-li una altra cartera- o celebrar eleccions “immediatament”. Salvini prefereix la segona opció. I en la formació grillina augmenten les sospites que tot hagi estat una estratègia perfectament calculada pel líder de la Lliga.

Les enquestes no deixen de llançar resultats favorables per a Matteo Salvini i cada dia que passa augmenten les seves possibilitats de convertir-se en primer ministre encapçalant la coalició de dretes si se celebressin eleccions pròximament. Segons els analistes, l’estratègia de Salvini de forçar el veto de Mattarella a Savona per precipitar la convocatòria anticipada dels comicis és a hores d’ara una mica més que una hipòtesi.

L’última paraula per sortir del bloqueig polític la té el president. Segons els mitjans italians, totes les opcions estan obertes. Carlo Cottarelli podria rebutjar l’encàrrec de govern avui per donar una nova oportunitat al govern entre el M5E i la Lliga, o confirmar-lo en les pròximes hores i sotmetre’s al vot de confiança al Parlament. El M5E manté que no donarà suport a un govern que considera il·legítim. La Lliga, que al principi rebutjava qualsevol alternativa al govern pactat entre lliguistes i grillinos, ara s’ho està pensant.

stats