Alemanya

Heinrich XIII: així és el líder del grup que volia donar un cop d'estat a Alemanya

Un dels detinguts per terrorisme a Alemanya és descendent d'una casa principesca i volia erigir-se en cap de govern

2 min
Heinrich XIII (Enric XIII), de 71 anys, és un dels detinguts aquest dimecres a Alemanya acusats de preparar un cop d'estat.

DortmundLa figura central del grup de detinguts aquest dimecres a Alemanya, acusats de formar part d’una associació terrorista, és Heinrich Reuss, descendent d’una antiga casa principesca de l’actual Turíngia. Se’l coneix en els mitjans de comunicació com a Heinrich XIII (Enric XIII) o príncep Reuss. Té 71 anys i, segons les investigacions en marxa, s’hauria presentat al capdavant d’un nou govern en cas que hagués prosperat un eventual cop d'estat. Ara ja està en presó preventiva.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A més de tenir un paper de líder en els plans per enderrocar l’actual govern, se l’acusa d’haver subministrat diners al grup d’extrema dreta Unió Patriòtica. Està identificat com a "ciutadà de l’imperi". De fet, al seu castell de cacera prop de Bad Lobenstein, a Turíngia, s’ha reunit aquest any diversos cops amb altres membres d’aquest moviment, segons les investigacions. Reuss, però, viu a Frankfurt, on és assessor financer.

L'estiu passat, el cap de la casa de Reuss, Enric XIV, es va referir a Enric XIII com un parent llunyà que havia donat l’esquena a la noble família ja feia 14 anys. Era un ancià “parcialment confós” que estava subjecte a “idees errònies sobre teories conspiratives”, va declarar llavors el portaveu de la casa de Reuss a la televisió pública local MDR.

El 2019, el príncep Reuss va dir públicament que Alemanya no era cap estat sobirà i que estava controlada pels aliats. En un altre vídeo que corre a les xarxes defineix l’estat i la justícia com a “empreses”.

Tenia l’aspiració de convertir-se, arran d’un cop d'estat, en cap del nou govern. Al seu costat, una jutge i exdiputada de la ultradretana AfD hauria estat, segons els seus plans, al capdavant de la cartera de Justícia. Un altre acusat, el jurista Tim Paul G. tenia la previsió de convertir-se en ministre d’Exteriors. Heinrich Reuss hauria portat negociacions de política exterior amb Rússia. Potser per això ja s’havia posat en contacte amb autoritats russes a través de la seva parella, Vitalia B., de 39 anys. No obstant, segons Der Spiegel, els investigadors no han trobat indicis que aquestes autoritats haguessin respost a les insinuacions del príncep Reuss.

stats