Internacional 09/09/2012

Hollande anuncia una retallada de 30.000 milions i la creació de 100.000 llocs de treball

El president francès promet carregar el cost de l'ajust sobre les grans empreses i els més rics. Entre altres mesures, aplicarà la promesa de fer tributar al 75% les rendes per sobre del milió d'euros. Fixa una "agenda de redreçament" a dos anys

Ara
2 min
François Hollande en un moment de l'entrevista a TF1 / TF1 / AFP

BarcelonaQuatre mesos després d'arribar a la presidència francesa, és el torn de François Hollande d'anunciar mesures impopulars. Aquest diumenge, en una entrevista a la cadena TF1, el cap de l'estat francès ha anunciat la retallada més dràstica de les tres últimes dècades al país. L'objectiu: reduir el dèficit públic fins al 3% a finals del 2013 que exigeix la Unió Europea. La quantitat: 30.000 milions d'euros, és a dir, un 1,5% del PIB, com ja havia avançat 'Le Journal du Dimanche'.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Hollande ha promès, a més, la creació de 100.000 llocs de treball mitjançant "contractes de generació d'ocupació", i preveu un creixement d'un 0,8% del PIB per al 2013. També ha apuntat que preveu una agenda de dos anys de recuperació per a l'economia francesa.

D'altra banda, ha garantit que les retallades no afectaran ni l'educació, ni la seguretat, ni la justícia. La resta de ministeris sí que hauran de retallar, ha explicat.

Més impostos per als rics

El gruix de l'esforç –entre 15.000 i 20.000 milions– provindrà d'una pujada considerable dels impostos, i la resta, de les mesures que ja va anunciar al juliol –gravament d'hores extres i cotitzacions socials, entre altres–. La meitat de l'esforç fiscal que demanarà als francesos afectarà les empreses, i l'altra meitat, les llars més benestants. En concret els canvis es faran a l'impost sobre la renda. Així, es manté la polèmica mesura de fer tributar al 75% les rendes que superin el milió d'euros. Hollande ha anunciat, però, que aquest impost es retirarà quan comenci la recuperació econòmica –el 2014, segons els càlculs del govern.

Es crearà, a més, un nou tram que tributarà al 45% per a les rendes per sobre dels 150.000 euros a l'any. De fet, la pujada d'impostos als rics va ser un dels pals de paller de la campanya del socialista.

A més, els beneficis fiscals es limitaran: Hollande ha explicat que s'eliminaran les exempcions fiscals a les grans empreses, mesura amb la qual vol recaptar 10.000 milions dels 30.000 que calen per reduir el dèficit. D'altra banda, els descomptes i reduccions tindran un límit als 10.000 euros (en contra dels 18.000 euros actuals), com Hollande ja va indicar a la campanya electoral.

Cau el seu suport a les enquestes

Tot plegat arriba en un moment en què la popularitat d'Hollande entre els francesos baixa a les enquestes: segons informa 'Le Monde', actualment el 48% dels gals considera que el president compleix les seves promeses de campanya, davant el 57% del mes d'agost. En una altra enquesta citada pel rotatiu, el 59% dels francesos es declaren insatisfets amb la seva gestió fins ara, contra el 34% que ho afirmaven al maig.

Hollande també ha estat molt criticat pels mitjans per no haver fet, a la pràctica, res tangible des que va ser elegit per al càrrec.

Resposta a Arnault

En referència al fet que Bernard Arnauld, el francès més ric del país, ha demanat la nacionalitat belga, Hollande ha afirmat que "hauria de reflexionar. Aquesta tarda ha fet la correcció necessària [ha dit que seguirà pagant impostos a França]. Els francesos estem orgullosos de ser-ho i tothom ha de contribuir a l'esforç nacional".

stats