Internacional 29/12/2019

Cinc ferits en un apunyalament múltiple durant una festa de la Hanukkà a l'estat de Nova York

L'atacant va fugir però va ser detingut després, en un cas considerat com a "terrorisme intern"

Ara
2 min
Jueus ortodoxos tracten d'arribar a la zona on hi havia hagut un apunyalament a Monsey, Nova York.

BarcelonaUn home ha entrat aquesta nit de dissabte en una festa de la Hanukkà que se celebrava a la casa d'un rabí hassidita a l'estat de Nova York i ha apunyalat cinc persones abans de fugir. Les cinc víctimes són a l'hospital, i dues d'elles estan en estat crític. L'home ha sigut detingut poc després i està en custòdia policial, acusat d'intent d'assassinat en un cas que el governador de Nova York ja ha qualificat com a "terrorisme intern".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat a Reuters el Consell d'Afers Públics Jueu Ortodox, l'home, que portava la cara tapada amb una bufanda, ha entrat a la casa del rabí, on desenes de persones participaven en la celebració, i ha començat a apunyalar indiscriminadament els congregats, a un d'ells fins a sis vegades. També ha apunyalat un nen fill del rabí, segons testimonis.

Els fets han tingut lloc en una casa a Monsey, al comptat de Rockland, a uns 48 quilòmetres al nord de la ciutat de Nova York, cap a les deu de la nit de dissabte. Una tercera part de la població d'aquest comptat és jueva, incloent-hi una gran comunitat de jueus ortodoxos que viuen en comunitats aïllades.

"Això és terrorisme, és terrorisme intern. És gent que intenta crear danys massius, violència massiva i generar terror a causa de la raça, el color o la fe", ha dit el governador de Nova York, Andrew Cuomo.

El sospitós ha estat identificat per la policia com un home de Greenwood Lake, també a l'estat de Nova York, que va ser detingut a Manhattan, a la ciutat de Nova York, poc després de fugir de l'escena del crim a Monsey al volant d'un cotxe.

Un dels testimonis que eren a la casa del rabí quan va entrar l'atacant va explicar al New York Times que havia començat a pregar per la seva vida al veure que l'home treia un gran ganivet d'una caixa. "Era de la mida d'una escombra", relatava Aron Kohn.

La policia de Nova York, de fet, ja havia informat divendres que instal·lava més patrulles als barris jueus com a mesura preventiva per l'onada d'atacs antisemites dels últims temps.

La fiscal general de Nova York, Letitia James, ha assegurat a Twitter que està atenta a la situació i que hi haurà "tolerància zero per als actes d'odi de qualsevol tipus". La unitat antiterrorista de la policia investiga l'atac, i de moment ha transcendit que l'atacant no tenia antecedents i que va actuar sol.

stats