Internacional 23/11/2016

Trump: "Investigar Hillary Clinton dividiria massa el país"

La transcripció de l'entrevista d'aquest dimarts del futur president dels Estats Units al 'New York Times'

The New York Times
5 min
Donald Trump en la seva reunió amb periodistes del 'New York Times'

Nova YorkEl següent text és una transcripció de l'entrevista del president electe dels Estats Units, Donald J. Trump, amb periodistes, editors i columnistes del 'New York Times'.

Primer de tot li preguntaré si vol començar aquesta entrevista parlant sobre algun tema en concret abans que comencem amb les preguntes sobre les qüestions que haurà d'encara durant la seva administració.

D'acord. Bé, diria que agraeixo la trobada i que tinc molt respecte pel 'New York Times'. Un respecte molt gran. Penso que he sigut tractat amb molta duresa per aquest mitjà. Hi ha proves que demostren que he sigut tractat amb una extrema injustícia. Puc queixar-me de més mitjans, però crec que aquest és el que m'ha tractat amb més duresa. També podria parlar del 'Washington Post' però ells, de tant en tant, publicaven algun article positiu sobre mi. No amb gaire freqüència, però algun n'han publicat.

Tinc respecte per 'The Times', i m'agradaria tenir-hi una bona relació. Crec que faria la meva feina molt més fàcil. Estem treballant molt dur. Estem muntant un equip amb gent molt bona, crec que els noms us impressionaran i n'anunciarem alguns ben aviat.

El que m'ha caigut a les mans amb la presidència és un gran honor. Ha sigut dur, han sigut 18 mesos de brutalitat, però hem guanyat. Hem guanyat de molt, els números finals, que espero que surtin aviat, ho diran. N'hi haurà més d'un que dirà "bé, el vot popular no l'heu guanyat". Hauria sigut fàcil de guanyar, però la campanya hauria sigut totalment diferent, l'estratègia hauria sigut diferent. Crec que el vot popular hauria sigut més fàcil perquè hauríem hagut d'anar a menys llocs a fer campanya. Aquesta és una de les genialitats del col·legi electoral. Mai n'havia sigut fan fins ara.

M'agradaria que ens expliqués com gestionarà les expectatives del grup de gent d'extrema dreta que l'ha votat perquè està enfadada amb el país i les seves polítiques racials, que no són la majoria però hi són. Té la sensació que ha dit coses que els han encoratjat?

No crec que els hagi encoratjat. La meva intenció no és encoratjar aquest grup de gent i, és més, els desautoritzo. El que vull fer és ajuntar el país, perquè el país està molt dividit. Vull ajuntar el país, és molt important per a mi. El país està dividit en molts sentits.

Aquest matí, Kellyanne Conway ha parlat sobre no investigar Hillary Clinton. Espero que ens pugui parlar de què significa exactament això. És refereix només als correus privats o als correus i a la fundació? Com ha arribat a aquesta decisió?

Vull passar pàgina. I no vull ferir els Clinton, no vull, de veritat. Ella ha passat per moltes coses i ha sofert de moltes formes diferents. I no cerco ferir-los de cap de les maneres. La campanya va ser ferotge. Diuen que van ser les primàries més ferotges i la campanya més ferotge. Suposo que vostès van vendre molts diaris. El que cerco és que el país pugui superar això, passar pàgina.

Entenc que vol passar pàgina després de les eleccions. Així que descarta definitivament la investigació sobre els correus i la fundació?

No, no, però no és una cosa que vegi necessària. Veig necessari parlar de sanitat. Veig necessari parlar d'una llei d'immigració que sigui justa i moltes coses més. Veig necessari parlar de moltes altres coses. Ha sigut un període molt dolorós, unes eleccions molt doloroses amb el tema dels correus i el tema de la fundació. Crec que és molt important passar pàgina.

Creu que això decebrà els seus seguidors que estan animats amb la idea de passar comptes amb els Clinton? Què els diria?

No crec que es decebin. Crec que els explicaria que hem de salvar el nostre país en molts sentits. Perquè el país està en perill, en greus problemes. I un d'aquests problemes és la divisió. És hora d'anar en una altra direcció. Investigar Hillary Clinton dividiria massa el país.

Des que va ser escollit encara no ha parlat del canvi climàtic, de l'Acord de París, de com ho gestionarà. Vostè és propietari d'un dels camps de golf més preciosos del món. Acabarà amb el lideratge dels Estats Units en la lluita global contra el canvi climàtic?

[Riu]. Sí, vaig llegir el vostre article sobre això [el seu camp de golf]. El tema del canvi climàtic me l'estic mirant de molt a prop. Tinc una mentalitat oberta en aquest sentit. Ens ho mirarem amb molt deteniment.

Quan diu que té una mentalitat oberta es refereix al fet que no està segur de si l'activitat humana té efectes o no sobre el canvi climàtic?

Ara mateix penso que hi ha alguna connexió. Alguna cosa hi ha. Però depèn en quin grau es plantegi. Depèn de quan costi a les nostres companyies. Ara mateix les nostres companyies no són competitives. Molts dels països amb els quals fem negocis no estan subjectes als acords climàtics internacionals i és molt menys car per a les seves companyies produir. Així que ho estudiaré durament.

Els experts en lleis i en ètica diuen que és inapropiat que parli, per exemple, de l'efecte dels parcs eòlics sobre els camps de golf. Com s'ho farà per gestionar la presidència i els seus negocis privats? Hi ha algunes línies que no creuarà quan sigui a la Casa Blanca?

Sobre el possible conflicte d'interessos de què tothom parla, sé que la llei està totalment al meu costat. No vull que això sigui un problema. He construït un gran imperi que és a tot el món. Ara, el conflicte d'interessos no em permetrà veure la meva filla Ivanka, per exemple [a qui ha traspassat les seves propietats]. L'únic fill que em serà permès veure és en Barron, que només té 10 anys.

Podria vendre la seva empresa, no? I així podria veure els seus fills sempre que volgués.

Això seria molt difícil de fer. Perquè tinc una companyia que és a tot el món, és diversa, i és molt gran. Vendre una companyia d'aquestes característiques no és com vendre 'stock'. Ara, vull deixar clar que la meva companyia m'importa molt poc comparat amb el que tinc entre mans. No em preocupa. Diuen que tinc un conflicte perquè hem obert un hotel a l'avinguda Pennsilvània, així que cada vegada que algú es queda a l'hotel s'hi queda perquè soc president. Suposo que es pot dir que això és un conflicte d'interessos.

Què passa amb l'OTAN i Rússia? I Síria?

A Síria hem de resoldre el problema perquè si no ens podríem barallar tota la vida. Tinc una visió diferent de la resta sobre Síria. No diferent de tothom, esclar, però sí diferent de l'opinió que té molta gent. He hagut d'escoltar la senadora Lindsey Graham parlar sobre atacar Síria i sento que és com si estiguessin atacant Rússia i l'Iran. I què obtenim a canvi? Tinc idees molt clares sobre Síria. Crec que el que ha passat al país és horrible. Milers de persones han mort. He parlat amb Putin, em va trucar.

A partir d'ara, noves relacions amb Putin i tot oblidat?

No ho diria així després del que ha passat anteriorment. Però m'agradaria entendre'm amb Rússia i crec que a ells els agradaria entendre's amb nosaltres. És un interès mutu. I no vaig amb cap idea preconcebuda. Durant la campanya deien "Donald Trump estima Putin i Putin estima Donald Trump", i jo dic ¿no seria fantàstic entendre'ns amb Rússia?, ¿no seria genial lluitar contra l'Estat Islàmic junts, tenint en compte que és molt perillós i molt car lluitar-hi?

Bé, moltes gràcies per tot. Ha sigut una conversa molt agradable.

Moltes gràcies a vostès. És un honor.

stats