Pròxim Orient
Internacional 24/03/2021

Netanyahu guanya les eleccions però dependrà dels pactes per governar

Amb els resultats provisionals, la coalició d'ultradreta liderada pel Likud encara es queda a dos escons de la majoria

3 min
El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, en proclamar la victòria aquesta nit.

BeirutBenjamin Netanyahu és com un capità que mai abandona el vaixell. Amb una experiència política de més de dues dècades i la seva perseverança, el primer ministre ha sabut salvar-se altre cop. Les prediccions electorals donaven una victòria per la mínima al Likud, que s'ha consolidat com a primera força de la Knesset, amb 30 escons, seguit del seu rival Yesh Atid amb 17. L'escrutini encara no s'ha acabat, però ja s'acosta al 90%.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

No obstant, aquesta no és una victòria definitiva per a Netanyahu. El dilema de si hi haurà o no un nou govern a Israel i si estarà encapçalat per ell no es resoldrà a les urnes sinó en les posteriors aliances entre partits. Els resultats finals no es donaran a conèixer abans de l'inici del sàbat, divendres a la tarda, fins que es comptin els vots "especials" –unes 450.000 paperetes– de militars, diplomàtics i malalts de covid-19.

Els seus aliats naturals d'extrema dreta hauran de pactar amb el Likud, però no està clar si l'ultranacionalista Yamina, de Naftali Bennett, es decantarà per Netanyahu. Amb aquesta possible coalició entre partits de dreta i ultrareligiosos, liderada pel Likud, Netanyahu aconseguiria 59 escons i encara n'hi faltarien dos per arribar a la majoria, sempre que comptés amb els 7 escons de Bennett, que encara no s'ha pronunciat al respecte.

A l'altra banda, el pronòstic que les enquestes donaven al centreesquerra israelià era més descoratjador que el resultat que ha obtingut finalment, ja que el Partit Blau i Blanc ha remuntat la seva popularitat i ha aconseguit 8 escons i el laborista 7. Tot i així, les opcions que té l'oposició de liderar la Knesset són poques.

El veritable repte a què s'enfronta Netanyahu és convèncer els líders de Yamina i del partit àrab Ra'am –Mansur Abbas, que va sortir de l'opositora Aliança Àrab Unida– perquè s'uneixin a ell. De fet, Abbas durant la campanya electoral va declarar en diverses ocasions que farà el que hagi de fer per millorar les condicions de la població àrab israeliana, i això passa per donar suport a Netanyahu.

De fet, per poder trencar amb l'estancament polític, el bloc pro Netanyahu ha de portar cap al seu costat als diputats de Ra'am. Si no ho aconsegueix, Israel podria encaminar-se cap a una cinquena ronda electoral en només dos anys, un fet sense precedents en la història de país. Si ja en aquests comicis la participació ha baixat a una mica més del 67%, quatre punts menys que en les votacions de l'any passat, la celebració d'unes noves eleccions podria elevar encara més el cansament de l'electorat.

Buscant la immunitat pels casos de corrupció

Segons alguns analistes, Netanyahu busca la reelecció per aconseguir la immunitat i no haver de ser processat pels casos de corrupció. "Estem parlant d'una figura política que s'ha mantingut en el poder 20 anys. Va fer tot el possible per evitar seure al banc dels acusats", adverteix a l'ARA Yaron Frieman, professor de la Universitat de Haifa. Bibi és el polític que més temps ha ocupat el càrrec de primer ministre israelià i molts ciutadans el segueixen veient com l'"home fort" d'Israel. "Els seus detractors l'acusen de l'actual crisi econòmica, però Netanyahu també ha portat la prosperitat a Israel", continua l'expert.

Atès que Israel ha seguit una deriva nacional-religiosa en els últims anys, encoratjada per les polítiques de favoritisme de l'administració Trump a l'estat jueu, que ha comportat el reconeixement de Washington de la sobirania israeliana del territori sirà dels alts de Golan , l'anomenat "acord de segle" i els acords d'Abraham, molts israelians senten que "amb Netanyahu Israel és més fort que abans", puntualitza Frieman. Sens dubte, l'èxit de la campanya de vacunació contra el covid-19 ha jugat a favor del primer ministre. Ara, amb més de la meitat de la població vacunada, Israel està recuperant la seva normalitat després d'un any de pandèmia de coronavirus, que va fer créixer la crisi econòmica quan les autoritats van haver de prendre estrictes mesures de confinament per frenar la propagació de virus.

Netanyahu podria convèncer els seus socis per formar una coalició, però seria com fer "un pacte amb el diable", ja que si aconsegueix formar-lo seria el govern més radical de la història d'Israel si hi entra la formació el Partit Religiós Sionista, un moviment polític que va sortir de grups extremistes jueus il·legalitzats fa trenta anys.

stats