Internacional 09/02/2022

L'únic terrorista viu dels atemptats de París: "No vaig matar ni ferir ningú"

Salah Abdeslam trenca el seu silenci cinc anys després dels atacs que van fer 130 morts a la sala Bataclan i a diversos cafès parisencs

2 min
L’única imatge de Salah Abdeslam captada per la televisió després de ser detingut.

ParísSalah Abdeslam, l'únic dels presumptes terroristes viu de la cèl·lula que va matar 130 persones el 13 de novembre del 2015 a París, entrava aquest dimecres al migdia al Palau de Justícia de la capital francesa vestit amb camisa blanca, amb una barba que li sortia per sota de la mascareta i pentinat amb gomina. Abdeslam, que durant la fase d'instrucció del cas s'havia negat a respondre cap pregunta, ha decidit trencar el silenci per defensar-se davant del tribunal: "No vaig matar ni ferir ningú, ni tan sols vaig fer una rascada, jo no vaig fer res", ha assegurat Abdeslam sense alterar-se.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La policia tenia la tesi que Abdeslam es va fer enrere a l'últim moment, ja que van trobar el seu cinturó d'explosius abandonat en una paperera, sense fer servir, però quedava oberta la incògnita de si el cinturó no va explotar per un problema tècnic, tal com el terrorista havia explicat en un correu interceptat per la policia a membres de l'Estat Islàmic. Abdeslam, de 32 anys, ha suggerit davant el tribunal que va canviar d'opinió i va decidir no fer servir els explosius, una decisió que li ha estat rondant pel cap durant el temps que ha passat a la presó. "¿Vaig fer bé fent marxa enrere o hauria d'haver anat fins al final?", s'ha preguntat més d'una vegada a la seva cel·la, segons ha declarat aquest dimecres. La resta de terroristes islamistes autors dels atemptats van morir immolats o abatuts per la policia, inclòs el seu germà gran, Brahim.

Advertència

El principal acusat ha justificat els atemptats islamistes com a resposta als bombardejos dels països occidentals a Síria i a l'Iraq i ha advertit que si és condemnat a cadena perpètua, serà un mal exemple per a futurs potencials terroristes que dubtin a l'últim moment. "En un futur, quan hi hagi un individu que estigui al metro o a l'autobús amb una maleta amb 50 quilos d'explosius i que a última hora es digui a si mateix que no vol fer-ho, no tindrà dret a pensar-ho". Amb tot, Salah Abdeslam, que s'ha mostrat més esquiu quan li han preguntat sobre el paper del seu germà o sobre la seva radicalització, ha assegurat que no és "un perill" per a la societat.

Salah Abdeslam, nascut a Brussel·les, només havia fet unes declaracions a l'inici del judici, el setembre del 2020, amb un to desafiant per reivindicar-se com a "combatent" de l'Estat Islàmic, i hi havia molts dubtes sobre si respondria a l'interrogatori. Aquest dimecres les preguntes s'han centrat en els anys anteriors als atemptats en diferents cafès del centre de París, a la sala de concerts Bataclan i a l'Estadi de França. No serà fins més endavant, en un segon interrogatori -probablement, al març- quan se li pregunti pel vespre del 13 de novembre. Les víctimes esperen que la seva declaració serveixi per resoldre totes les incògnites que hi ha sobre els atemptats.

stats