Internacional 12/11/2014

L'OTAN denuncia la presència de tropes russes a l'est d'Ucraïna

El ministre de defensa ucraïnès ha anunciat que l'exèrcit es prepara "per a accions militars" a les repúbliques rebels

Agències
2 min

KíevUn alt comandant de l'OTAN ha confirmat l'entrada de tropes russes amb armament per donar suport als pro-russos a l'est d'Ucraïna durant l'última setmana. El president del país, Petró Poroixenko, ja fa dies que avisava d'una escalada de tensions a la zona, i la setmana passada va trucar la cancellera alemanya, Angela Merkel, per a alertar-la de l'entrada d'armament rus.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una visita oficial a Bulgària, l'alt comandant de l'OTAN, Philip Breedlove, ha confirmat que "tancs russos, artilleria russa, sistemes de defensa russos i tropes de combat russes segueixen fluint a l'est d'Ucraïna". Breedlove ha instat Rússia a respectar les fronteres internacionals.

Des de Moscou, el ministeri de Defensa rus ha negat les acusacions de l'OTAN. "En nombroses ocasions hem subratllat que darrere de la xerrameca de Brussel·les sobre la presumpta presència de les Forces Armades russes a Ucraïna no hi havia i no hi ha cap dada", ha dit a la premsa local el general Ígor Konashenkov, portaveu ministerial.

Escalada de tensions

El ministre de Defensa ucraïnès ha anunciat que l'exèrcit s'està "preparant per a accions militars" a la zona, en resposta a un informe de dimarts de l'Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), que acusava Rússia d'enviar una columna de 43 tancs militars sense insígnia en direcció a Donetsk.

Aquest dimecres ha mort un militar i dos més han resultat ferits pels canons a l'est d'Ucraïna, on continua l'intercanvi de foc d'artilleria entre els separatistes i l'exèrcit de Kíev, segons han publicat els militars a Facebook.

La situació actual és la més tensa des que es va signar el protocol de Minsk el setembre passat, que anunciava l'alto al foc a la zona. Més de 4.000 persones han mort a Ucraïna des de l'abril, en els enfrontaments entre les forces de seguretat lleials al govern de Kíev i els rebels pro-russos a les zones rebels de Donetsk i Lugansk, a l'est del país.

stats