CONVOCATÒRIA ELECTORAL
Internacional 12/03/2013

Maduro i Capriles es llancen al pols per la presidència

El president designat per Chávez i el líder opositor formalitzen les candidatures

Carola Solé
3 min

CaracasComença la lluita pel poder a Veneçuela. El pols entre el "president encarregat" -com es va anomenar-, Nicolás Maduro, i el líder opositor, Henrique Capriles, va formalitzar-se ahir amb la inscripció oficial dels dos candidats. La posada en escena de l'un i l'altre va ser ben diferent. Mentre que el fins ara vicepresident va viure un bany de masses demanant el vot per la memòria d'Hugo Chávez, Capriles no va presentar-se a la seu de l'organisme. El líder de la Taula de la Unitat Nacional (MUD) va inscriure's a través d'un representant del seu equip un cop les oficines ja havien tancat. La institució va donar una "pròrroga de cortesia" al candidat a causa del col·lapse al voltant de l'edifici.

En nom del difunt líder bolivarià i fent-se pas entre milers de chavistes, Maduro va arribar a la seu del Consell Nacional Electoral (CNE) al volant d'un autobús, picant l'ullet al seu passat humil com a xofer. "Aquí vinc a acomplir les seves ordres. No sóc Chávez, però sóc el seu fill i tots junts, el poble, som Chávez", va manifestar. Dalt de l'escenari, acompanyat dels principals membres del Gabinet, el fins ara vicepresident va presentar públicament el "comandament de campanya Hugo Chávez" per aconseguir la presidència del país el pròxim 14 d'abril, dia de "resurrecció chavista".

Tot i comprometre's a acomplir l'anomenat Pla de la Pàtria que Chávez va presentar a l'octubre, amb un impuls als programes socials com a principal reclam, la raó per demanar el vot als seus seguidors n'era una altra: no trair l'última voluntat del líder bolivarià, que el va ungir com el seu successor fa tres mesos. En les poques al·lusions que va fer al seu rival, va recordar que a ell sí que li agraden "les dones" i, de fet, va presumir de la seva companya, la procuradora del país Cilia Flores (que havia estat advocada de Chávez després del seu fallit cop d'estat), i dels seus néts.

Una campanya més agressiva

Tot i que ahir no va poder arribar a les oficines del CNE ni va fer-hi declaracions, el líder opositor va començar la campanya amb un to molt més desafiador i directe que a les eleccions de l'octubre, quan se l'havia acusat de massa moderat i temorós. Anomenant pel seu nom tots i cadascun dels problemes del país, com la inseguretat, la corrupció o el prim aparell productiu, Capriles es va atrevir a tocar un dels temes més sensibles ara mateix al país. Va acusar el govern d'aprofitar el cadàver del president per fer campanya i també d'haver mentit al país de manera reiterada. "Qui sap quan va morir el president Chávez", es preguntava diumenge. Sense esperar ni un minut, l'oficialisme el va amenaçar amb una denúncia i el va acusar d'incitar a una guerra civil.

Tot i que encara no hagi començat, la campanya electoral veneçolana es preveu caldejada. Amb una oposició novament esperançada per la contundència amb què Capriles va tornar a la càrrega, l'oficialisme va a totes amb l'ombra de Chávez com a potent arma electoral. Estrictament, hi haurà nou dies de campanya, del 2 a l'11 abril, però és evident que el temps acuita i que tots dos candidats començaran a fer recorreguts maratonians pel país i a exposar-se tant temps com puguin a la televisió. " Habemus elecciones ", criden els veneçolans.

Paral·lelament, Washington va respondre ahir a la decisió de Caracas d'expulsar dos membres de la seva ambaixada a Veneçuela acusats de buscar, segons Maduro, suport militar per derrocar el govern chavista. Els EUA van ordenar l'expulsió del segon secretari de l'ambaixada i d'un funcionari consular.

stats