Dos milions d’ucraïnesos ja han fugit de la guerra

Zelenski insisteix que resistiran: "No ens rendirem sigui quin sigui el cost"

3 min
Un nen mira per la finestra d'un autobús després de travessar la frontera d'Ucraïna a Polònia

BarcelonaMés de dos milions de persones han abandonat Ucraïna des de l’inici de la invasió russa. I el ritme de refugiats creix cada dia: si es van necessitar vuit dies per arribar al milió, ara ja només n’han calgut sis per arribar als dos milions. Aquestes són les dades que han fet públiques aquest dimarts l’Organització Internacional per les Migracions (OIM) i l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). La gran majoria de refugiats són a Polònia, Romania, Hongria i Moldàvia, i 103.000 ja s’han traslladat a tercers països d’Europa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

I bona part d’aquests refugiats són nens. Segons les dades de Save the Children, gairebé la meitat. L'organització, alhora, alerta que un nombre creixent d’infants arriben “sols i sense suport familiar” als altres països. Milions de nens i les seves famílies, però, continuen atrapats a les principals ciutats del país, com Kíiv, Khàrkiv o Mariúpol, esperant ser evacuats. De moment, tot i que Rússia i Ucraïna van pactar fa més de quatre dies els corredors humanitaris, aquests, en bona part, continuen sent un miratge. El del sud del país, centrat a Mariúpol, va ser un dels primers que es va intentar implementar, però aquest dimarts ha viscut la seva tercera prova fallida. Kíiv denuncia que Moscou no el respecta.

L’èxode de la guerra a Ucraïna
Segons les dades, avui s’arriba a una xifra superior als 2 milions de refugiats

RÚSSIA

99.300

Bielorússia

453

Polònia

1.204.403

UCRAÏNA

Eslovàquia

140.745

Hongria

191.348

Moldàvia

82.762

Romania

82.062

Resta d’Europa

210.239

RÚSSIA

99.300

Bielorússia

453

Polònia

1.204.403

UCRAÏNA

Eslovàquia

140.745

Moldàvia

82.762

Hongria

191.348

Romania

82.062

Resta d’Europa

210.239

RÚSSIA

99.300

Bielorússia

453

Polònia

1.204.403

UCRAÏNA

Eslovàquia

140.745

Moldàvia

82.762

Hongria

191.348

Romania

82.062

Resta d’Europa

210.239

D’altra banda, al nord-est d’Ucraïna sí que han funcionat els corredors humanitaris davant la sorpresa de les autoritats de Sumi, que els donaven per perduts després que dilluns a la nit un bombardeig rus contra edificis residencials provoqués diverses víctimes mortals, entre elles dos nens. Tot i això, han pogut sortir de la ciutat unes 3.500 persones, segons el governador de la regió. Al mateix temps, també s'ha obert un corredor humanitari a Irpín, una població molt afectada pels bombardejos que està a la rodalia de Kíiv. Només 150 persones han pogut ser evacuades. 

Els punts calents

L’exèrcit rus continua atacant les principals ciutats i les forces ucraïneses les segueixen defensant, resistint. A hores d’ara, la guerra es focalitza a Kíiv, a Sumi i al voltant de Mikolaiv i Mariúpol, al sud del país. Aquest dimarts, el govern ucraïnès ha assegurat que l’avanç de les tropes russes no només s’ha alentit sinó que també s’ha aturat en alguns punts. Les forces ucraïneses també han informat que han abatut un alt comandament rus: el major general Vitali Gerasimov. Precisament, diuen haver-lo matat a Khàrkiv, la segona ciutat més gran d'Ucraïna i un dels escenaris més devastats pel conflicte. Aquest dimarts, la policia ha informat que en les últimes 24 hores s’han registrat 27 morts civils en aquesta ciutat. 

Davant d'aquests fets, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, continua demanant ajuda militar a Occident i ha denunciat les seves “promeses incomplertes”. “Fa 13 dies que sentim promeses, 13 dies que ens han dit que ens ajudaran per l’aire, que hi haurà avions”, ha criticat, i ha reivindicat, de nou, l’exclusió aèria del cel ucraïnès. Precisament, aquest dimarts el ministre d’Exteriors de Polònia, Zbigniew Rau, ha assegurat que estan “preparats” per lliurar els seus antics caces de fabricació russa a la base nord-americana de Ramstein (Alemanya). No ha precisat, però, si la destinació final dels avions serà Ucraïna.

Zelenski també ha insistit en una aparició telemàtica a la cambra dels comuns de Londres en l’enduriment de les sancions a Rússia. "La qüestió per a nosaltres ara és ser o no ser. Oh, no, això és una qüestió shakespeariana. Però la resposta és que hem triat ser. No ens rendirem sigui quin sigui el cost. Continuarem lluitant per la nostra terra, al bosc, a les costes, als camps, als carrers, al preu que sigui", ha dit Zelenski en un moment del seu discurs dirigit a la política britànica.

stats