El ministre d'Exteriors va a la Xina per subratllar la “cooperació sense límit” entre governs

El Kremlin busca reforçar la relació amb els aliats i mirar d'esquivar les sancions d'Occident

2 min
Sergei Lavrov, ministre d'Exteriors rus.

BarcelonaEl ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha arribat aquest dimecres a la Xina en la primera visita al país d'un alt càrrec del Kremlin des de l'inici de la invasió d'Ucraïna. Lavrov ha de participar en una sèrie de reunions per discutir l'ajuda a l'Afganistan, on hi haurà també diplomàtics nord-americans i afganesos. El ministre s'ha reunit durant el matí amb el seu homòleg xinès, Wang Yi, a la província d'Anhui. Segons el comunicat posterior del Kremlin, Lavrov ha informat Wang sobre "el progrés de l'operació militar especial i la dinàmica del procés de negociació amb el règim de Kíiv".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els ministres rus i xinès han coincidit en el caràcter "contraproduent de les sancions unilaterals i il·legals", i Rússia assegura que les dues parts han acordat continuar "reforçant l'associació estratègica" i parlant sobre els afers mundials "amb una sola veu". Wang ha apuntat que la relació amb el seu veí "ha resistit la prova de les turbulències internacionals". "No hi ha límit a la cooperació Xina-Rússia, no hi ha límit als nostres esforços per aconseguir la pau, salvaguardar la seguretat i oposar-se a l'hegemonia", ha dit un portaveu del ministeri d'Afers Estrangers xinès en una roda de premsa a Pequín.

Rússia busca enfortir les relacions amb la Xina per contrarestar l'aïllament de les cadenes de subministrament i dels sistemes financers globals que li suposen les sancions occidentals. Per la seva banda, la Xina ha fet costat a Moscou i s'ha negat a condemnar la invasió russa, que qualifica d'"operació militar especial", en línia amb el llenguatge del Kremlin. A principis d'aquesta setmana, Lavrov va dir que les relacions entre el seu país i la Xina estaven en el seu millor moment, però també va transcendir que la Xina, que de manera pública ofereix suport a Rússia, estaria aconsellant les empreses xineses que tinguin molta cautela a l'hora de cooperar amb les russes per evitar que es vegin afectades per les sancions. En aquest sentit, el gegant energètic Sinopec, de control estatal, va anunciar dilluns que posava en pausa una important inversió petroquímica i comercialitzadora de gas amb Rússia.

Esforços diplomàtics amb l'Índia i l'Iran

Lavrov preveu visitar l'Índia aquest dijous, la tercera visita internacional del ministre des de l'inici de la invasió, després de la que va fer a Turquia per reunir-se amb el ministre d'Exteriors ucraïnès i la de la Xina. Rússia estreny lligams amb uns quants països per buscar la manera de compensar l'impacte de les sancions sobre la seva economia. La visita a l'Índia, de la qual no s'ha revelat encara l'objectiu, podria estar vinculada a la creació d'un mecanisme de pagaments rupia-ruble per esquivar les sancions als bancs russos. L'Índia s'ha convertit en un dels grans compradors de Rússia, amb qui, a més, manté una relació estreta en matèria de defensa.

Els acords amb l'Iran podrien ser un altre dels fronts de Rússia. Lavrov ha dit aquest dimecres que vol implementar mesures amb l'Iran per eludir les sancions occidentals, segons l'agència russa de notícies Ria. Però no queda clar si es refereix a les sancions contra Rússia o també a les que afecten l'Iran.

stats