Internacional 09/10/2019

El misteriós petroli que embruta les platges del Brasil

Les autoritats ja han recollit unes cent tones de cru, la procedència del qual es desconeix

Ara
2 min
Restes de petroli en una platja de l'estat de Sergipe, al Brasil.

BarcelonaUn autèntic misteri. Fins a 132 platges del Brasil, algunes de les més espectaculars i paradisíaques del país, han aparegut plenes de petroli. El desastre mediambiental no és poca cosa: les autoritats ja n'han recollit més de cent tones des del començament del setembre, i la pitjor dada és que continuen apareixent noves taques i se'n desconeix la procedència. L'única cosa que se sap és que el petroli és d'un tipus que no es produeix al Brasil, segons els exàmens realitzats per l'Institut Brasiler del Medi Ambient i de Recursos Naturals Renovables.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El dany ambiental es desconeix de moment, però ja s'han trobat morts ocells i tortugues a causa de les restes del petroli. A més, les platges afectades s'han buidat de turistes. Les autoritats de Sergipe, l'estat on han aparegut més taques, han declarat l'emergència. "Tinc 52 anys, visc aquí des de fa dècades, però mai havia vist res com això. Alguna vegada he vist bombolles de petroli que venen de les perforacions, però res com això", deia un pescador de la zona, Amador Marc.

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, ha plantejat diverses hipòtesis sobre la causa del vessament i ja ha deixat entendre que al darrere hi podria haver un altre país que pretén perjudicar el Brasil. "Es podria tractar d'una acció criminal, d'un accident o fins i tot d'un vaixell enfonsat", ha declarat. Amb tot, ha precisat que "si es tractés d'un vaixell que s'enfonsa, encara en sortiria petroli", descartant doncs aquesta hipòtesi, i també la possibilitat que el cru procedeixi d'una de les moltes plataformes marítimes que hi ha a l'oceà Atlàntic. Per tant, agafa força la hipòtesi d'una acció criminal.

De fet, Bolsonaro ja ha assenyalat un país com el causant del desastre, tot i que no l'ha citat explícitament. "Tenim un país al radar", ha comentat, referint-se clarament a Veneçuela. Els tècnics de l'empresa petroliera brasilera Petrobras també apunten a aquest país veí com l'origen del vessament.

Les primeres taques de petroli van aparèixer a la costa de Pernambuco al començament de setembre. Posteriorment n'han aparegut als estats de Paraíba, Alagoas, Rio Grande do Norte, Ceará, Piauí, Maranhao, Bahia i Sergipe.

stats