El mul·là Baradar, cofundador dels talibans, arriba a Kabul

Els fonamentalistes negocien un govern amb 'senyors de la guerra'

Ara
2 min
Una captura d'un video de la televisió talibana de l'arribada de Baradar a Kandahar.

BarcelonaEl mul·là Abdul Ghani Baradar Akhund, cofundador dels talibans i cap de l'oficina política de Qatar dels fonamentalistes, ha arribat aquest matí a Kabul procedent de la ciutat de Kandahar, on s'havia traslladat dimarts. Es tracta del primer viatge oficial d'un líder talibà a l'Afganistan des de la invasió nord-americana del 2001, que va acabar amb el seu règim. Baradar és la principal cara pública del moviment i el responsable de la negociació amb Donald Trump de l'acord de Doha del febrer del 2020, en què els Estats Units van pactar amb els islamistes les condicions de la seva retirada. El seu nom sona com a pròxim mandatari del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Baradar participarà en les reunions sobre l'estructura del nou govern, que els talibans han dit que es basarà en la llei islàmica, sense detallar en quins termes, segons ha explicat un portaveu talibà a Reuters i a Efe. "S'estan portant a terme reunions i consultes sobre la formació del nou sistema i el resultat es compartirà amb la nació un cop es completin", ha dit. Els líders talibans estarien negociant la transició de poder amb personalitats de l'anterior govern i de l'oposició: l'expresident Hamid Karzai, el president del Consell Superior per a la Reconciliació Nacional, Abdul·lah Abdul·lah, i el senyor de la guerra Gulbuddin Hekmatiar.

En una entrevista a la televisió local Tolo, Hekmatiar va explicar que les converses formals començarien quan els líders talibans arribessin a Kabul i que aparentment els talibans estarien oberts a crear un govern "inclusiu", per garantir-se el reconeixement internacional.

Baradar, de 53 anys, és una de les poques cares conegudes de la nova generació de líders talibans. Un dels cofundadors del moviment a principis dels anys noranta, es va refugiar al Pakistan després de la invasió nord-americana i va dirigir de facto l'organització mentre el mul·là Omar vivia amagat. Es va passar vuit anys empresonat al Pakistan i es creu que va ser alliberat a petició de Washington per facilitar les negociacions amb els Estats Units. Des d'aleshores ha sigut la cara pública de l'organització i va tenir reunions amb els governs del Pakistan i la Xina i contactes telefònics amb Trump.

Baradar va pronunciar dilluns un discurs de victòria declarant la fi de la guerra amb la fugida del president Aixraf Ghani i la presa de Kabul sense resistència.

stats