Rússia

Navalni fa una crida al "vot intel·ligent" un any després de ser enverinat

El líder opositor rus demana als dirigents occidentals que situïn la lluita contra la corrupció com una prioritat

2 min
Aleksei Navalni en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl 20 d'agost del 2020, Aleksei Navalni va ser enverinat mentre viatjava en un avió. En només un any aquest opositor rus, fins llavors pràcticament desconegut fora del seu país, ha sobreviscut a un coma, s'ha recuperat, ha trobat proves que incriminen directament els serveis secrets russos en el seu intent d'assassinat, ha tornat a Rússia, ha sigut detingut, jutjat i empresonat, s'ha declarat en vaga de fam i ha vist com les seves organitzacions eren declarades extremistes i, per tant, il·legals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però Navalni no s'ha donat per vençut i manté la seva croada contra el president rus, Vladímir Putin. Aquest dijous, la vigília de l'aniversari del seu enverinament, l'activista ha fet una crida als ciutadans a sumar-se a la seva campanya del vot intel·ligent, que té l'objectiu d'evitar que Rússia Unida (el partit de Putin) s'imposi a les eleccions del 19 de setembre en tantes circumscripcions com sigui possible. El sistema electoral rus preveu que resulti elegit el candidat més votat en cadascun dels 225 districtes en què es divideix el país, i la intenció de l'equip de Navalni és concentrar el vot opositor en una sola persona en cada circumscripció per evitar la victòria del candidat oficialista.

En un post a Instagram, el líder opositor denuncia que el Kremlin "ha declarat extremista la meitat del país" per impedir que els candidats opositors amb més opcions es poguessin presentar, i reconeix que serà difícil obtenir bons resultats, però confia en arrabassar "alguns districtes" a Rússia Unida. "Almenys intentem-ho", diu, i anima els ciutadans a descarregar-se l'aplicació de Smart Vote per poder-s'hi registrar, ja que dona per fet que la web "es bloquejarà aviat".

Contra la corrupció

Aquest mateix dijous Navalni ha publicat també un article al diari francès Le Monde en què assenyala la corrupció com una de les causes dels principals problemes que afecten el món, des de les guerres o la pobresa fins al canvi climàtic, i presenta Putin com "el cap moral de tots els corruptes del món". Per fer-hi front, Navalni insta els líders polítics occidentals a abordar aquesta qüestió en les cimeres internacionals i a prendre mesures concretes per erradicar-la.

stats