TURQUIA
Internacional 06/09/2019

Nou anys de presó per haver difamat Erdogan

Una opositora denuncia la complicitat de la justícia amb els interessos del govern

Albert Naya
3 min
L’opositora Canan Kaftanciouglu ha sigut condemnada a gairebé nou anys de presó per escriure dos missatges a Twitter sobre Erdogan que, suposadament, eren difamatoris.

IstanbulNou anys, vuit mesos i vint dies. Canan Kaftancioglu, presidenta provincial del socialdemòcrata Partit Republicà del Poble (CHP), la principal formació opositora de Turquia, va ser sentenciada ahir per un tribunal d’Istanbul per haver difamat el president Recep Tayyip Erdogan. Kaftancioglu afrontava una petició de la fiscalia de 17 anys, que finalment ha quedat reduïda a gairebé deu i, de moment, no haurà d’ingressar al centre penitenciari a l’espera del veredicte final. Primer, els magistrats han de resoldre si accepten l’apel·lació que ja ha presentat la defensa.

Kaftancioglu, de 47 anys, és una de les cares més visibles de l’oposició turca i va rebre una sentència en què es donava per fet que havia “insultat el president, un funcionari de l’estat i la República de Turquia” i havia “provocat odi” en missatges a través de les xarxes socials, entre el 2012 i el 2017. Els missatges que la incriminen no s’han fet públics, perquè publicar-los suposaria incórrer en un delicte, però el diari oficialista Sabah assegurava en la seva edició d’ahir que Kaftancioglu en va assumir l’autoria.

Kaftancioglu es va declarar innocent al judici i va assegurar que les seves declaracions a les xarxes socials s’havien interpretat fora de context. En paraules del seu equip d’advocats, el judici és una causa política perquè tota l’acusació va lligada a la figura política de la processada.

En la vista oral, la dirigent del CHP va destacar el seu compromís amb “dir la veritat” com una manera d’alliberar-se, i va assegurar que ni una sentència de 27 anys la faria callar i continuar protestant. De fet, a la primera vista celebrada al juny, pocs dies després que l’opositor Ekrem Imamoglu aconseguís l’alcaldia d’Istanbul, Kaftancioglu va llegir un poema que no va agradar als jutges. El tribunal va incloure la declaració en l’acusació. Aquest “comportament i postura”, segons la sentència, no és propi d’un hipotètic penediment, un sentiment que la líder provincial mai ha volgut mostrar.

Fora del jutjat, i davant d’un grup de seguidors que li van donar suport després de saber-se la sentència, Kaftancioglu es va alçar per denunciar la falta de justícia al país i va desafiar els jutjats assegurant que els “tribunals no estan alineats amb les lleis”. No callar és, de fet, el que ha agreujat la situació judicial de la dirigent socialdemòcrata.

L’alcalde d’Istanbul es va resistir a assumir la condemna com la sentència final i es va voler aferrar a l’esperança: “Un altre tribunal dictarà una sentència més justa, resoldrem aquest problema”, va dir.

A Kaftancioglu se li atribueix una part de l’èxit del CHP a les eleccions locals d’Istanbul: després d’una llarga lluita als tribunals i de dos processos de votació, la formació opositora es va imposar al Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP) del president Erdogan. La derrota va significar un terratrèmol a les files del partit governant i va generar crítiques al mateix president turc, però aquesta vegada des de dins del seu partit. Tot i la victòria opositora, que va posar punt final a 25 anys de govern de l’oficialista AKP, una font del partit opositor resumia la sentència així: “El preu de guanyar Istanbul són nou anys [de presó]”. Després d’hores escoltant acusacions i defenses, el jutge va donar l’oportunitat a l’acusada de fer l’última intervenció. Kaftancioglu ho va fer: “Mai renunciaré a les meves idees. Nosaltres hem guanyat, ell ha perdut i aquestes mai seran les meves últimes paraules”.

Ankara amenaça la UE amb els migrants

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha amenaçat amb “obrir les portes” i deixar passar cap a Europa els refugiats que són al seu país, tret que la Unió Europea aporti ajuda econòmica i logística per recol·locar un milió de sirians en una “zona segura”, que Ankara vol crear al nord de Síria. “O passa això o, en cas contrari, haurem d’obrir les portes. No carregarem tot aquest pes sols”, va avisar Erdogan en una declaració a la cadena CNN Türk.

stats