Internacional 06/08/2019

Obama demana rebutjar els polítics que "alimenten l'odi"

L'expresident també reclama reformes legals per un control més gran de les armes

Ara
2 min
El president dels EUA, Barack Obama, a la Casa Blanca / EFE

BarcelonaL'expresident dels Estats Units Barack Obama s'ha pronunciat aquest dimarts de manera clara i contundent contra la retòrica xenòfoba de Donald Trump tot i no mencionar-lo directament. "Hauríem de rebutjar el llenguatge que surt de la boca de qualsevol líder que alimenti el clima de por i odi o que normalitzi els sentiments racistes", diu la carta penjada per Obama a les xarxes socials com a reacció oficial de l'expresident i l'ex primera dama, Michelle Obama, als dos tirotejos massius que aquest cap de setmana van deixar 31 morts a El Paso (Texas) i Dayton (Ohio).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Líders que demonitzen els que no s'assemblen a nosaltres o suggereixen que altra gent, incloent-hi els immigrants, amenacen la nostra forma de vida", segueix la missiva d'Obama, una referència que apunta clarament a l'actual inquilí de la Casa Blanca.

Aquest tipus de llenguatge xenòfob "no és nou", admet Obama, sinó que està "a l'arrel de les pitjors tragèdies humanes de la història", diu, com ara "l'esclavitud, l'Holocaust, el genocidi de Ruanda o la neteja ètnica als Balcans".

En la seva missiva, Obama també reclama modificacions legals en l'accés a les armes als Estats Units. "Cap altre estat al món s'acosta a experimentar la freqüència de tirotejos massius que veiem als EUA. Cap altra nació desenvolupada tolera els nivells de violència armada que tolerem nosaltres", assenyala l'expresident, i assegura que, malgrat que moltes veus al país diuen que amb menys accés a les armes no es canviarà res, ell està convençut que canviant les lleis "s'aturarien algunes matances".

"Fins que no ens alcem i insistim a demanar comptes als nostres treballadors públics perquè canviïn les lleis sobre les armes, aquestes tragèdies continuaran passant", afirma Obama, que durant el seu mandat també va patir massacres d'aquest tipus, com el tiroteig en una escola de primària a la ciutat de Newton que va deixar més d'una vintena de nens petits morts.

Obama va aprovar algunes restriccions a l'accés a les armes, per a les persones amb antecedents o en registres de malalties mentals, però no va aconseguir que el Congrés li aprovés mesures més contundents per la manca de suport del Partit Republicà.

L'expresident destaca també la "tendència perillosa" que anuncien matances com la d'El Paso, on un jove supremacista blanc va matar 20 persones, i equipara la "radicalització" d'aquests joves "a través de webs supremacistes" a internet amb la radicalització dels terroristes islamistes de l'Estat Islàmic que també es nodreixen de discursos a internet. "Això vol dir que tant les agències de seguretat i aplicació de la llei com les plataformes d'internet han de trobar millors estratègies per reduir la influència d'aquests grups d'odi", afegeix.

stats