Internacional 30/07/2014

Diverses ONG catalanes signen un manifest conjunt per demanar la pau a Gaza

El text condemna la violència dels dos bàndols, però considera que els bombardejos israelians són "d'una crueltat profundament intolerable"

Jordi Ribàs
2 min

Barcelona"Prou violència i prou ocupació a Gaza!". Així comença el manifest que han signat aquest dimecres diverses ONG catalanes i en què reclamen la participació activa de la comunitat internacional per aconseguir un alto el foc i resoldre el conflicte entre Israel i Palestina. Entre els signants figuren la Federació Catalana d'ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament, la Fundació per la Pau i l'Institut dels Drets Humans de Catalunya, entre d'altres.

El manifest condemna tots els actes de violència que tots dos bàndols han realitzat durant l'últim esclat de violència a la franja de Gaza. Tot i així, les ONG critiquen sobretot "la brutal actuació de l'exèrcit israelià", que queda evidenciada per "les xifres de mort i destrucció". Les dades esmentades són les de la UNRWA i les del mateix govern d'Israel, que aquest dilluns passat xifrava les víctimes en "1.067 morts (en un 70% civils, dels quals un 30% infants), 6.223 ferits i 170.461 desplaçats" per als palestins, i "45 morts (43 dels quals soldats)" per als israelians.

Les ONG signants també condemnen "la passivitat, quan no directa complicitat, de la comunitat internacional davant d'aquesta situació". Segons el manifest, aquesta actitud internacional es demostra en l'actual incapacitat per aturar la violència, fins i tot quan centres de l'ONU amb refugiats palestins han estat atacats. També quedaria palesa la inactivitat de l'ONU durant els darrers anys, en què el govern d'Israel ha destinat esforços "clars i evidents" per fer "inviable" l'acord de partició de la Nacions Unides de 1947, "ocupant i annexionat territoris palestins, posant assentaments" i "dificultant la vida diària de palestins amb el mur".

Finalment, el manifest destaca la dificultat que suposa trobar una "solució justa i pacífica", però crida a la mobilització per pressionar els estats i posar fi a la violència i a l'ocupació. Per fer "possible la pau i el respecte als drets humans també a Palestina i Israel."

stats