Internacional 23/09/2020

L'opositor rus Aleksei Navalni rep l'alta hospitalària a Berlín

Els metges creuen que es pot recuperar del tot però és aviat per saber si tindrà seqüeles

Melissa Eddy / The New York Time
3 min
L'opositor rus Alexei Navalny

BerlínAleksei A. Navalni, el líder de l'oposició més important de Rússia, ha estat donat d'alta de l'hospital d'Alemanya després de recuperar-se gairebé del tot de l'enverinament amb un agent nerviós altament tòxic, segons han informat aquest dimecres els metges, mentre els líders europeus no aconsegueixen donar una resposta a Moscou.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Segons el progrés observat i l'estat actual del pacient, els metges creuen que és possible una recuperació completa", ha dit l'Hospital Charité en un comunicat publicat dimecres. "Tot i això, encara és aviat per avaluar els possibles efectes a llarg termini de la seva intoxicació severa".

Ni els metges ni Navalni, de 44 anys, que s'ha comunicat de nou amb els seus seguidors a través del seu compte d’Instagram en els últims dies, no van donar cap indicació d’on aniria després de la seva llibertat. Però un alt funcionari alemany de seguretat, que va parlar amb la condició d’anonimat, va dir que romandria sota protecció a Berlín durant la seva rehabilitació.

Navalni ja va anunciar que té la intenció de tornar a Rússia un cop s'hagi recuperat completament. Va arribar a l’hospital, una de les clíniques d’investigació més importants d’Alemanya, el 22 d’agost després de ser evacuat per una ambulància aèria de la ciutat siberiana d’Omsk, on havia estat rebent tractament després de col·lapsar-se el 20 d’agost mentre estava a bord d’un vol domèstic a Moscou.

El Kremlin assegura que no va jugar cap paper en la intoxicació del senyor Navalni, tot i que no seria el primer enemic del govern rus atacat amb Novichok, una arma química de disseny soviètic. Un agent similar va ser utilitzat per agents russos a Gran Bretanya el 2018 per atacar Serguei Skripal, un antic oficial d'intel·ligència que havia complert la presó a Rússia per haver espiat els britànics abans de ser intercanviat en un permutament d'espies.

Atesa la substància utilitzada, les autoritats alemanyes i altres diuen que no hi ha dubte que el govern rus està darrere de la intoxicació. Un acte d’aquest tipus suposaria una infracció de la Convenció sobre les Armes Químiques, signada per Moscou.

S'espera que l'organització publiqui els pròxims dies els resultats de la seva pròpia anàlisi de mostres biomèdiques recollides de Navalni pel seu equip d'experts. Els líders de Berlín i París esperen les conclusions abans de passar a imposar sancions financeres a Rússia a través de la Unió Europea.

Segons el diari francès Le Monde, durant una trucada telefònica del 14 de setembre entre el president francès Emmanuel Macron i el president Vladímir Putin, el líder rus es va embolicar amb negacions i va oferir dubtoses explicacions sobre la intoxicació de Navalni, suggerint que el líder de l'oposició rus podria haver-se enverinat ell mateix. Tot i que l’oficina de Macron va rebutjar fer comentaris sobre això, publicat dimarts i basat en fonts no especificades, Navalni va respondre amb un comentari sarcàstic al seu compte de xarxes socials.

"És una bona teoria", va dir. "Crec que val la pena estudiar-ho bé". "Vaig bullir Novichok a la meva cuina, vaig prendre'n un glop tranquil a l'avió i vaig caure en coma", va continuar. “Abans vaig acordar amb la meva dona, amics i companys de feina que si el ministeri de Sanitat insistia en portar-me a Alemanya, mai no ho permetessin. Morir en un hospital d’Omsk i acabar en un dipòsit d’Omsk on la causa de la mort seria catalogada com «ja ha viscut prou» era l’objectiu final del meu pla astut”. "Però Putin", va dir, "em va superar".

Un cop Navalni va arribar a Berlín, els metges de l’Hospital Charité el van col·locar en un coma induït mèdicament a la sala de cures intensives, on va passar 24 dies, mentre també estava protegit constantment per la policia.

Sospitant que el pacient patia un agent més complex del que podien detectar, van enviar mostres als seus col·legues de l’Institut Militar de Farmacologia i Toxicologia de Munic, que van trobar restes d’un agent nerviós de la família Novichok a la sang i orina de Navalni.

També es va trobar en una ampolla d’aigua que l’equip del líder de l’oposició va portar a Alemanya des de la seva habitació d’hotel, cosa que els va fer creure que havia estat enverinat allà, i no a l’aeroport com inicialment se sospitava. Els laboratoris de França i Suècia han confirmat les troballes alemanyes segons les quals Navalni va ser enverinat amb un agent nerviós de la família Novichok.

stats