Internacional 23/06/2019

L'opositor Imamoglu guanya les eleccions a Istanbul, en la primera gran derrota d'Erdogan

El candidat del president turc perd en 29 districtes amb una diferència incontestable de 800.000 vots

Albert Naya
3 min
Seguidors del candidat del CHP, el socialdemòcrata Ekrem Imamoglu, celebren la victòria a les eleccions d'Istanbul.

IstanbulIstanbul, després que s'hagin repetit les eleccions locals, ja té nou alcalde. Ekrem Imamoglu, candidat del Partit Republicà del Poble (CHP, per les sigles en turc), ha revalidat aquest diumenge la victòria aconseguida el 31 de març i confirma la davallada de popularitat del president Erdogan a les grans ciutats del país. El candidat del Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP), Binali Yildirim, admetia la seva derrota una hora i mitja després que el col·legis electorals tanquessin les portes. L’agència governamental confirmava els resultats: Imamoglu havia estat votat per un 54% dels electors, mentre que Binali Yildirim obtenia un 45%. Posteriorment començava la festa de l’oposició: una celebració que portaven anys esperant.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La ciutat més poblada del país va llevar-se per primera vegada en la seva història per repetir unes eleccions locals, invalidades inicialment pel Comitè Suprem Electoral (YSK) adduint problemes de procediment. Les xifres: 31.342 meses electorals, 39 barris i dos candidats per controlar la ciutat més important del país. Tots dos van votar envoltats de nombrosos seguidors, tot i que el candidat opositor, Ekrem Imamoglu, ho va fer enmig d’una gran expectació i sabent que un sol dia podia marcar el camí dels pròxims anys.

Al barri de Fatih, zona on Erdogan aconseguia tradicionalment àmplies majories, els comerços tancats i els carrers desèrtics marcaven una jornada electoral sense incidents. De 8 del matí a 5 de la tarda, els col·legis electorals rebien un 84,4% de la població, una participació lleugerament superior a la del 31 de març, que va ser del 83,8%.

El mateix Yildirim, gairebé anticipant-se, va ser el primer a reconèixer la derrota només una hora i mitja després que tanquessin els col·legis. "Els resultats diuen que el meu oponent ha guanyat. Per tant, ja el puc felicitar. Li desitjo èxit al capdavant de l’Ajuntament". Però no va ser l’únic. Erdogan també reconeixia la que és, probablement, la seva pitjor derrota.

A primera hora del matí de diumenge molts seguidors d’Erdogan, nerviosos, semblaven vaticinar el resultat negatiu per als seus interessos. Van caure crits als periodistes: "Per què veniu aquí a molestar? Nosaltres no venim al vostre país quan celebreu eleccions!", etzibava un votant de l’AKP. D'altra banda, els seguidors opositors afrontaven la jornada amb una altra actitud: "Ja les vam guanyar [les eleccions del 31 de març] i ara ho tornarem a fer".

800.000 vots de diferència

Quan els resultats van ser ja visiblement favorables al candidat opositor, amb gairebé la majoria del vot escrutat, el ja alcalde Imamoglu va confirmar la victòria. De fet, la diferència era gaire clara: 800.000 vots de diferència. Però, tot i l’eufòria, el discurs del nou escollit va ser conciliador. "Espero que Erdogan i jo puguem treballar conjuntament en els temes més urgents que afecten la ciutat d’Istanbul, com els refugiats, el transport públic o l’atur", va declarar. Però també va deixar clar que la democràcia a Turquia és intocable: "La democràcia turca segueix viva".

I al mateix temps que Imamoglu declarava la victòria del seu partit, les celebracions a peu de carrer ja eren una realitat: clàxons i crits ensordidors als carrers principals de la ciutat. Perquè l’oposició, silenciada durant anys, acabava d’assolir una fita que ni tan sols podia arribar a somiar el dia que Erdogan va revalidar la presidència, exactament ara fa un any, el 24 de juny.

A nombrosos barris de la ciutat, on el suport a l’AKP d’Erdogan sempre ha sigut contundent, el candidat i ex primer ministre Binali Yildirim va caure. En termes quantitatius, Imamoglu ha conquerit un total de 29 districtes, mentre que Yildirim només n'ha aconseguit 10. De fet, la significativa derrota del bàndol governamental es tradueix en la pèrdua d’importants feus on el president tenia un ampli suport: en les anteriors eleccions l’AKP va aconseguir el control d’un total de 24 barris.

Tot i l’enorme pèrdua de vots en certs districtes, com a Fatih, Üsküdar o Beyoglu, la repetició de les eleccions no té efecte sobre els alcaldes dels districtes escollits el 31 de març. D’aquesta manera, Imamoglu haurà de governar una assemblea la majoria dels representants de la qual pertanyen a l’AKP i, segons ja va afirmar el mateix Erdogan, no l'hi posaran fàcil, per exemple, a l’hora d’aprovar els pressupostos municipals.

El debat de les eleccions més llargues de la història d'Istanbul ha viatjat més enllà dels murs de la ciutat dels dos continents. L’alcalde Imamoglu ja ho deia: "Totes les nacions saben el que hem viscut". L’oposició ja pot deixar de dir la frase més repetida, «'Her sey çok güzel olacak'» (Tot anirà bé). Ara diu «'Her sey çok güzel oldu'» (Tot ha anat bé). Perquè, després de 25 anys, Istanbul torna a ser de l’oposició, i el seu somni de canviar Turquia és cada vegada més a prop.

stats