Copenhaguen
Internacional 04/07/2022

La policia descarta el terrorisme en el tiroteig al centre comercial de Copenhaguen

El presumpte autor té una història de malaltia mental i va triar les víctimes aleatòriament

ARA
2 min
Agents de policia al centre comercial, l'endemà de l'atac.

BarcelonaLa policia danesa ha descartat el mòbil terrorista al tiroteig de diumenge en un centre comercial de Copenhaguen que va deixar tres morts i quatre ferits greus. Segons ha confirmat l'inspector en cap Søren Thomassen, l'autor, un danès de 22 anys, tenia problemes mentals, va actuar sol i va triar a l'atzar les seves víctimes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les víctimes són un noi i una noia de 17 anys, tots dos danesos, i un home de 47 anys de nacionalitat russa: tots tres van morir a l'acte quan l'home va obrir foc diumenge al vespre al centre comercial Field's, un dels més grans del país. Els quatre ferits greus, tres dels quals ja han pogut ser estabilitzats, són dos danesos i dos suecs.

Cara a cara amb l'assassí

"No hi ha res a la investigació, els documents o els testimonis que pugui sostenir que va ser un acte terrorista", ha dit el responsable policial. No s'han aclarit les motivacions de l'atacant, sobre el qual Thomassen s'ha limitat a dir que era atès als serveis de salut mental. Segons ha explicat un testimoni a la cadena local TV2, l'autor "semblava violent i molt enfadat: quan jo l'estava filmant amb el mòbil em va dir que el rifle que portava no era de veritat, i tenia una actitud orgullosa". La policia ha explicat que també portava una pistola i un ganivet. Segons els primers indicis, el sospitós no tenia permís d'armes: a Dinamarca les armes automàtiques i semiautomàtiques estan prohibides per a la població civil i per tenir pistola cal una llicència específica, per a la qual es requereix una justificació, com la pràctica de la caça o del tir esportiu i presentar el certificat d'antecedents penals i informes sobre salut mental.

Harry Styles, que va suspendre el concert que havia de fer poc després de l'atac en una sala pròxima al centre comercial, s'ha solidaritzat amb les víctimes. La primera ministra, Mette Frederiksen, ha qualificat de "sense sentit" l'atac i ha lamentat: "La nostra capital, bonica i normalment segura, ha canviat en una dècima de segon". El centre comercial és als afores de la capital danesa, molt a prop d'una estació de metro i envoltat de dues autopistes.

El de diumenge va ser el pitjor atac amb armes de foc a Dinamarca des del febrer del 2015, quan un jihadista de 22 anys va deixar dos morts en un doble atac en un acte per la llibertat d'expressió i en una sinagoga.

stats