ELECCIONS
Internacional 14/03/2016

La dreta populista sacseja el tauler polític d’Alemanya

L’AfD, contrari a la política de refugiats de Merkel, irromp amb força en tres Parlaments regionals

Isaac Lluch
3 min
La dreta populista sacseja El tauler polític d’Alemanya

MunicLa pressió sobre el govern d’Angela Merkel creixerà amb força a partir d’ara. Els grans partits de l’executiu de Berlín, la Unió Democratacristiana (CDU), que presideix la cancellera, i els socialdemòcrates de l’SPD, van pagar ahir per la controvertida gestió de la crisi dels refugiats una costosa factura a les eleccions regionals que van tenir lloc a Baden-Württemberg, Renània-Palatinat i Saxònia-Anhalt.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

I mentre que la CDU i l’SPD van viure una jornada electoral negra, el partit populista de dretes Alternativa per a Alemanya (AfD) va confirmar la seva capacitat per mobilitzar el vot de protesta i va irrompre als Parlaments de Stuttgart, Magúncia i Magdeburg amb xifres de suport de dos dígits. Amb aquests històrics resultats, en una jornada amb una participació més gran que el 2011 (al voltant del 70%), ja són vuit els estats federals -la meitat dels 16 que hi ha al país- els que compten amb representació parlamentària del partit xenòfob AfD.

“Són uns resultats ben amargs que marquen un abans i un després al país”, va lamentar el vicecanceller socialdemòcrata, Sigmar Gabriel, mentre retreia que les “contínues picabaralles” entre la CDU i els seus socis bavaresos de la CSU en la política de refugiats han alimentat el discurs populista. “Cap partit representat al Bundestag (cambra baixa de Berlín) pot estar content. És empipador que un partit de protesta sense continguts hagi tingut tan bons resultats”, va reaccionar el secretari general de la CDU, Michael Grosse-Brömer. Ningú no voldrà fer ara coalicions amb Alternativa per a Alemanya, però els populistes de dretes influiran inexorablement en la configuració dels governs regionals.

Baden-Württemberg

Victòria dels Verds

A Baden-Württemberg la CDU va deixar de ser per primer cop la força més votada. Els democratacristians van obtenir el 27,1% dels vots, 12 punts menys que el 2011. El clar vencedor va ser el partit d’Els Verds (30,4%), representat per l’actual primer ministre del land, Winfried Kretschmann, que, amb tot, havia expressat un suport més clar a la política de refugiats de Merkel que no pas el mateix candidat de la CDU, Guido Wolf. Aquí l’AfD, amb un 15% dels vots, tindrà més força parlamentària que els socialdemòcrates (12,7%, 10,4 punts menys que en les últimes eleccions). El Parlament de Stuttgart el completaran els liberals de l’FDP, amb un 8,3% dels vots.

Saxònia Anhalt

La CDU resisteix i els populistes arrasen

La patacada de l’SPD encara va ser més forta a Saxònia-Anhalt. Allà també hi va guanyar l’actual primer ministre regional, Reiner Haseloff, de la CDU, amb un 30% (2,5 punts menys). Els socialdemòcrates van perdre 11 punts respecte al 2011 i tot just van aconseguir un 10,5% dels suports, menys de la meitat dels que han obtingut els populistes de dretes de l’AfD, que seran la segona força al Parlament de Magdeburg amb un 24% dels sufragis. L’SPD serà la quarta força per darrere de l’Esquerra (10,5%) i per davant d’Els Verds (5%).

Renània-Palatinat

L'únic feu dels socialdemòcrates

L’única bona notícia socialdemòcrata és alhora mala notícia per a la CDU. A Renània-Palatinat, on l’SPD governa des de fa 25 anys, l’actual primera ministra, Malu Dreyer, va reeditar el triomf electoral (36,4%) per davant de la democratacristiana Julia Klöckner (31,8%), que s’havia perfilat com a possible successora de Merkel. Com l’ecologista Kretschmann a Baden-Württemberg, Dreyer havia manifestat més suport explícit a la política de refugiats de la cancellera que no pas Klöckner des de les files del mateix partit de la líder alemanya. Els populistes de dreta s’erigeixen en aquest land com la tercera força més votada (12,4%) per davant dels liberals de l’FDP (6,1%) i d’Els Verds (5,2%).

Les difícils coalicions

Xoc estatal i federal

A Baden-Württemberg, Renània-Palatinat i Saxònia-Anhalt els fins ara caps de govern podran defensar el seu càrrec, si bé hauran de buscar-se noves aliances. L’entrada en el tauler polític regional dels populistes de dretes ha sigut fulgurant i, per a la política de Berlín, serà un veritable xoc.

stats