Internacional 07/11/2014

Poroixenko alerta Merkel d'una nova escalada de tensions a l'est d'Ucraïna

Els militars ucraïnesos acusen Rússia d'un nou enviament de tancs per donar suport als separatistes

Reuters
1 min
Un rebel pro-rus dirigeix un tanc a la sortida d'una fàbrica de Donetsk. SHAMIL ZHUMATOV

KíevEl president ucraïnès Petró Poroixenko ha trucat aquest divendres a la cancellera alemanya, Angela Merkel, per a alertar-la que el conflicte a l'est d'Ucraïna es troba en una situació crítica, amb violacions "significatives" de l'alto al foc signat el passat 5 de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El cap d'estat ha subratllat, en un comunicat a la seva pàgina web oficial, que l'enviament d'"un altre comboi humanitari rus", que dijous va traspassar les fronteres ucraïneses, i el fet de "rebutjar la coordinació amb el Comitè Internacional de la Creu Roja", són "violacions brutals de la llei internacional, i això afecta negativament l'establiment de la pau i la situació humanitària" a la regió.

Els militars ucraïnesos acusen Rússia d'enviar dijous una nova columna de 32 tancs i camions militars a l'est del país per donar suport als separatistes pro-russos.

El protocol de Minsk, en perill

L'OTAN ha confirmat l'increment de tropes russes a la frontera ucraïnesa, i estan buscant informació sobre la suposada entrada de tancs russos al país dijous. "Si es confirma aquesta entrada, tindrem més evidències de l'agressió de Rússia i la seva implicació directa en la desestabilització d'Ucraïna", ha dit un portaveu de l'OTAN.

L'alto al foc signat el 5 de setembre al protocol de Minsk cada cop està més a la corda fluixa. Aquesta setmana les dues forces s'han acusat mútuament de violar els acords. L'escalada de la tensió té lloc després de les eleccions separatistes de diumenge passat a les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, que Kíev i la Unió Europea considera il·legítimes.

stats