El president d'Ucraïna parla al poble rus perquè aturi Putin: "Voleu una guerra? La resposta depèn de vosaltres"

Tancats l'espai aeri a la frontera amb Rússia i alguns aeroports a l'est del país

3 min
Tancs russos a la frontera amb Ucraïna

BarcelonaEl president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha fet aquesta nit un discurs televisat que ha semblat un gest desesperat per evitar la guerra, mentre les notícies des de Moscou indicaven que el Kremlin ja havia rebut la petició de les autoritats de les repúbliques autoproclamades de Donetsk i Lugansk, a l'est, perquè Rússia intervingui en defensa seva. "He trucat al president Putin i la resposta ha estat el silenci", ha afirmat.

Zelenski ha assegurat que Ucraïna, el seu poble i el seu govern només volen la pau, però que defensaran el seu país si Rússia desencadena una nova invasió. Visiblement emocionat i parlant en rus, la seva llengua materna, s'ha adreçat a la població russa: "Vull dirigir-me a tots els ciutadans de Rússia, no com a president, sinó com a ciutadà d'Ucraïna: compartim més de dos mil quilòmetres de frontera, i avui hi ha les vostres tropes, gairebé 200.000 soldats amb milers de vehicles de combat: el vostre govern ja ha decidit fer un pas dins el territori d'un altre país, un pas que podria ser l'inici d'una gran guerra al continent europeu". "El pretext pot sortir en qualsevol moment, qualsevol provocació: una espurna pot cremar-ho tot".

Continuant en rus, el president ucraïnès, un excòmic que va guanyar les eleccions el 2019 amb un ampli suport prometent la pau amb Rússia, s'ha dedicat a desmuntar la propaganda del Kremlin per justificar la invasió. "Us diuen que la guerra portarà a l'alliberament del poble d'Ucraïna, però el poble ucraïnès és lliure. Recorda el seu passat i construeix el seu propi futur. Construeix i no destrueix, com us diuen cada dia per televisió". "La Ucraïna real i la que veieu a les vostres notícies són països completament diferents", ha assenyalat. I davant la insistència dels mitjans afins al Kremlin sobre la russofòbia i el nazisme a Ucraïna ha reblat: "Com pot ser nazi un poble que va donar més de vuit milions de vides per la victòria sobre el nazisme? Com puc ser jo nazi si el meu avi va passar tota la guerra [la Segona Guerra Mundial] a l'exèrcit soviètic?"

"Es tracta de pau i de principis. De justícia. De dret internacional. De dret a l'autodeterminació. El dret a determinar el teu propi futur. El dret de tota societat a la seguretat i el dret de tota persona a viure sense amenaces", ha proclamat. "No volem una guerra, ni freda, ni calenta, ni híbrida. Però si som atacats, si ens intenten prendre el nostre país, la nostra llibertat, les nostres vides, les vides dels nostres fills, ens defensarem". I ha acabat preguntant als russos: "Voleu una guerra? La resposta depèn de vosaltres, ciutadans de la Federació Russa".

Llum verda a la invasió

El Kremlin ha fet saber aquesta mitjanit que les repúbliques autoproclamades de Donestsk i Lugansk, que el Kremlin va reconèixer dilluns, li han demanat ajuda per defensar-se d'un suposat atac d’Ucraïna, que Kíev desmenteix categòricament i sobre el qual no se n’ha presentat cap prova. Això podria ser la justificació jurídica dins de Rússia i també davant l'opinió pública del llançament d’una operació militar en territori ucraïnès.

Per això la d'avui serà la nit amb més tensió des de l'inici de la crisi: els aeroports de Khàrkiv i Dniprò estan tancats temporalment i s'ha tancat l'espai aeri a la frontera amb Rússia. I diverses pàgines web d'organismes oficials no són accessibles a causa d'un ciberatac, el segon d'aquest dimecres. El Parlament ucraïnès ha aprovat dimecres a la tarda la declaració de l'estat d'emergència a petició del Consell de Seguretat Nacional, i s'han mobilitzat 36.000 reservistes.

stats