Internacional 06/04/2016

Wisconsin dóna moral als aspirants Sanders i Cruz

Clinton i Trump perden les primàries en un estat en què partien com a favorits

Ara
2 min
L'estrella de Donald Trump, al passeig de la Fama de Hollywood.

BarcelonaWisconsin castiga els virtuals guanyadors. Les eleccions primàries que s'han celebrat aquesta matinada –hora catalana– en aquest estat del centre-nord dels Estats Units han donat aire a les aspiracions de Bernie Sanders del Partit Demòcrata i el republicà Ted Cruz, que han aconseguit derrotar els candidats més ben situats en el recompte provisional.

Amb més de la meitat dels vots escrutats, Sanders guanya Hillary Clinton per una diferència superior a deu punts, mentre que Cruz s'imposa a Donald Trump de marge.

Les derrotes han estat especialment dures, perquè tant Hillary Clinton com Trump partien com a favorits a les enquestes, però els seus dos rivals han fet un gran esforç i en les últimes setmanes els seus equips han reforçat la campanya en aquest estat amb encert, ja que han aconseguit revertir la tendència de vot.

Les victòries dels candidats alternatius tenen una traducció pràctica en forma d'un bon grapat de delegats. En el cas de Cruz, Wisconsin li faria guanyar 40 delegats, però encara és lluny dels 1.237 que necessitaria per arribar a la convenció republicana del mes de juliol per tenir garantida la seva nominació. Però això suposaria que a partir d'ara hauria de guanyar a tots els estats que falten per votar.

Sanders, autoproclamat socialista democràtic, també ho té complicat, ja que per a la convenció demòcrata del juliol hauria d'arribar als 2.383 delegats, i en l'actualitat només compta amb un miler.

Després de vèncer avui Clinton a Wisconsin, el veterà senador ha defensat que la seva campanya passa per un "momentum", és a dir, un moment de gran impuls derivat de les últimes victòries a Utah, Idaho, Alaska, Hawaii, l'estat de Washington i entre els demòcrates residents fora dels EUA, a més de Wisconsin.

stats