Creix la desesperació dins de Gaza enmig de l'ofensiva terrestre d'Israel

Les bombes amenacen l'Hospital Al-Quds i el personal sanitari alerta que és impossible evacuar-lo

3 min
El fum s'eleva des de la part nort de la Franja de Gaza després d'un atac aeri israelià.

BarcelonaL’escalada militar dins de Gaza ha desfermat aquest diumenge escenes de pànic i caos. Les tropes israelianes avancen a poc a poc dins de la Franja, amb combats amb les milícies palestines, mentre per aire continuen els bombardejos, fins i tot en zones properes a alguns hospitals. A mesura que les telecomunicacions es recuperaven a primera hora del matí, arribaven notícies de saquejos desesperats a les instal·lacions de l’Agència de l’ONU per als Refugiats de Palestina, la UNRWA. Desenes de persones van assaltar els magatzems d’ajuda humanitària que l’agència té al centre i al sud de la Franja, i van agafar farina i altres articles bàsics de supervivència. “És un senyal preocupant que l’ordre civil comença a trencar-se després de tres setmanes de guerra i un setge dur a Gaza. La gent està espantada, frustrada i desesperada”, resumia Thomas White, director d’Afers de la UNRWA.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“La situació a Gaza és més desesperada a cada hora”, advertia hores després el secretari general de l’ONU, António Guterres, des del Nepal. Guterres ha tornat a reclamar un alto el foc i ha lamentat “que, en lloc de fer la pausa humanitària immediata que li demanàvem, amb el suport de la comunitat internacional, Israel ha intensificat les seves operacions militars”.

L’exèrcit d’Israel ha enviat aquest diumenge més tropes terrestres dins de Gaza. Al matí feia públiques imatges dels seus tancs i soldats avançant per territori palestí dins de Gaza. En uns altres vídeos, apareguts a les xarxes, es veuen alguns soldats israelians col·locant una bandera d’Israel als afores d’Atatra, una localitat situada a l’extrem nord-oest de la Franja. Una nova mostra que “la segona fase de la guerra” que havia anunciat el dia anterior el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, és la temuda invasió terrestre. L’objectiu d’aquesta nova fase, segons l’exèrcit israelià, és “eliminar Hamàs i rescatar els ostatges”, que aquest diumenge Israel va elevar a 239 persones, presumptament captives als túnels de Hamàs sota Gaza.

L’exèrcit d’Israel assegura haver atacat avui 450 objectius de Hamàs per “mar, aire i terra”. “Les nostres forces terrestres i aèries han eliminat avui dotzenes de terroristes”, ha assegurat el portaveu de les Forces de Defensa d’Israel, Daniel Hagari. El compte de Telegram de les Brigades Izz al-Din al-Qassam, el braç militar de Hamàs, també havia informat d'enfrontaments armats dels seus combatents amb tropes i vehicles israelians al nord-oest de Gaza.

Els atacs israelians sobre la Franja ja han deixat més de 8.000 palestins morts des del 7 d’octubre, prop de la meitat criatures, i 16.000 ferits, segons dades del ministeri de Salut de Gaza.

El portaveu de l’exèrcit israelià ha insistit també en fer una crida per a l'evacuació “urgent i immediata” de tot el nord de la Franja, uns advertiments que presagien una intensificació encara més gran dels combats en aquesta zona. Durant tot el dia, les organitzacions humanitàries han estat alertant del risc imminent d’un atac sobre l’Hospital Al-Quds, que Israel també ordenava evacuar aquest diumenge. Més de 400 pacients estaven a l’hospital i la Mitja Lluna Roja advertia que era impossible evacuar-los. Al llarg de la tarda, algunes bombes van caure a pocs metres de l’hospital i el personal sanitari tornava a fer una crida a Israel perquè desistís la seva ordre d’evacuació. Segons la Creu Roja Internacional, més de 14.000 persones han buscat refugi en hospitals de Gaza.

Investigacions del TPI

També aquest diumenge, el fiscal general del Tribunal Penal Internacional (TPI), Karim Ahmad Khan, ha viatjat fins a Egipte per intentar entrar a Gaza a través del pas de Rafah, però no se li ha permès. Des d’allà, ha publicat un vídeo on ha explicat que el TPI té “investigacions actives en curs en relació amb els crims presumptament comesos a Israel el 7 d’octubre i també en relació amb Gaza i Cisjordània”. “Tinc moltes esperances de poder entrar a Gaza i anar a Israel en aquesta missió en particular”, ha dit Khan, que s'ha compromès a dur a terme una investigació objectiva i independent. Alhora, ha subratllat que “no hi ha d’haver cap impediment perquè els subministraments d’ajuda humanitària arribin a nens, dones i homes, als civils, que són innocents”. Fins ara, poc més de 80 camions d’ajuda han entrat a Gaza en una setmana a través del pas de Rafah. Durant aquest diumenge n'havien entrat només 10, però aquesta nit la Creu Roja anunciava que n'havia rebut 24 més.

stats