Estudiants de secundària ferides a l'Iran després que la direcció de l'institut ordenés requisar-los els mòbils

Segon dia de la vaga de mestres per rebutjar la repressió contra les estudiants

ARA
2 min
Protesta a Teheran

BarcelonaEl règim de l'Iran està fent tot el possible per silenciar el moviment de protesta, que ja s'ha convertit en el desafiament al govern dels aiatol·làs més important de la història. Diverses estudiants d'un institut de secundària de Teheran van quedar ferides ahir quan la policia va intervenir amb gasos lacrimògens, segons es pot veure en vídeos publicats a les xarxes socials, malgrat la censura a internet. Els fets s'haurien produït després que la direcció del centre ordenés revisar els telèfons mòbils de les alumnes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El ministeri d'Educació admet que diverses estudiants estan rebent tractament mèdic per una "baixada de pressió", però nega que les forces policials actuessin al centre. Als vídeos publicats es veu la policia llançant gasos a l'exterior de l'institut i fonts opositores asseguren que les noies van ser despullades i colpejades per prendre'ls els telèfons. Cap de les versions ha pogut ser verificada.

La revolta detonada per l'assassinat sota custòdia policial de la jove kurda Mahsa Amini per no portar ben posat el vel ha entrat en la cinquena setmana, malgrat la repressió, que ha deixat centenars de morts i en què, segons el règim, han mort 26 agents de les forces de seguretat. Les protestes han continuat en diverses universitats, com la Universitat de Tecnologia Khajeh Nasir Toosi de Teheran, on dilluns els estudiants van escridassar un representant del govern que estava visitant el campus al crit de "Dona, vida, llibertat", el lema de les protestes. A les xarxes també es van publicar vídeos de protestes en altres universitats on els estudiants cridaven "Mort a Khamenei", en referència al líder suprem. Khamenei ha dit en un discurs a la televisió estatal que ningú pot "gosar pensar que es pot arrencar la República Islàmica".

Vaga de professorat

Des de diumenge el professorat de secundària de diverses ciutats del país està en vaga per mostrar el seu suport a l'alumnat represaliat. Segons el portal opositor Iran Wire, a les províncies kurdes la vaga té un gran pes, malgrat la forta repressió, com assegura el Consell Coordinador del Sindicat de Mestres.

Estudiants de secundària arreu del país s'han sumat a les protestes en els últims dies, cosa que representa un important desafiament per al règim, que no sap com reprimir els manifestants més joves sense que això suposi atiar més encara el malestar social.

stats