'Hackegen' la televisió iraniana amb lemes contra el líder suprem

Ali Khamenei s'ha convertit en el blanc de les protestes que exigeixen més llibertat

ARA
2 min
Captura de pantalla del hackeig a la televisió iraniana.

Barcelona"Les teves mans estan plenes de sang de les nostres joves". Aquesta frase va aparèixer de sobte dissabte a la nit a les pantalles dels iranians que estaven mirant el telenotícies del canal estatal, acompanyant una imatge del líder suprem de l'Iran, Ali Khamenei, envoltat de flames i amb la mira d'un fusell sobre la cara. La programació del canal estatal estava mostrant Khamenei durant una intervenció amb un grup de clergues quan la notícia va quedar interrompuda per aquesta acció de protesta mentre de fons se sentia el clam "Dona, vida, llibertat". A sota de la imatge del líder suprem s'hi veien fotos de Mahsa Amini –la noia de 22 anys que va morir sota custòdia policial i que ha desencadenat la revolta a l'Iran– i altres joves que han mort durant les protestes.

El grup de hackers Edalat-e Ali (Justícia d'Ali) s'ha responsabilitat de l'acció, que se suma als càntics en contra del líder suprem d'alguns dels manifestants que surten al carrer des de fa tres setmanes. "Mort al dictador", "Mort a Khamenei" i "Mort a la República Islàmica" són alguns dels lemes que se senten a les protestes, que no s'aturen. El líder religiós, de 83 anys, va reaparèixer a mitjans de setembre després que s'estenguessin els rumors sobre la seva mala salut. Amb tot, no es va referir a la mort d'Amini fins al 3 d'octubre, quan va culpar els Estats Units i Israel de les manifestacions en contra del règim dels aiatol·làs. "Dic clarament que aquests disturbis i la inseguretat han estat dissenyats pels Estats Units i l'invasor i fals règim sionista, així com els seus agents pagats, amb l'ajuda d'alguns iranians traïdors a l'estranger", va dir.

Aquest diumenge el governador de la província del Kurdistan iranià –d'on era originària Mahsa Amini– ha ordenat tancar les escoles i les universitats de la zona després que ahir hi hagués una de les jornades amb més protestes, amb manifestacions en diverses ciutats del país. La repressió de les forces de seguretat va ser especialment dura en dues ciutats kurdes, Sakkiz i Sanandaj, on es va disparar als manifestants i es va utilitzar gasos lacrimògens, segons l'ONG Hengaw. Almenys un home va morir a Sanandaj mentre era dins del seu cotxe. Segons les autoritats policials, va rebre un tret de les "forces contrarevolucionàries", mentre que Hengaw ho va atribuir als agents de la policia. L'agència de notícies IRNA ha informat que als enfrontaments de dissabte entre les forces de seguretat i els manifestants van morir almenys dos membres de la milícia progovernamental Basij, un a Sanandaj i un altre a la capital, Teheran.

Les universitats i les escoles han sigut centres de les protestes els últims dies. Ahir mateix hi va haver aldarulls a la Universitat Alzahra de Teheran, on un grup d'estudiants van escridassar el president iranià, Ebrahim Raisi, durant una visita que hi feia. També hi va haver protestes al voltant de la Universitat de Sharif, també a la capital iraniana. Segons l'ONG Iran Human Rights, fins ara han mort almenys 185 persones, incloent-hi 19 criatures, per la repressió policial de les últimes tres setmanes.

stats