Israel diu que ha recuperat el cadàver d'un ostatge a Gaza

Washington activa l'alerta i es prepara per a les possibles represàlies de l'Iran contra Israel o els Estats Units

ARA
2 min
Un cartell que demana recuperar els ostatges de Gaza als carrers de Tel-Aviv.

BarcelonaL'exèrcit israelià diu que ha recuperat el cos d'un ostatge que estava retingut a Khan Yunis, al sud de la franja de Gaza, tres mesos després que demanés el seu alliberament en un vídeo publicat pels seus captors de la Jihad Islàmica Palestina, segons Reuters. Es tracta d'Elad Katzir, un granger de 47 anys que vivia al quibuts Nir Oz. Era una de les 253 persones que Hamàs i altres faccions islamistes van prendre com a ostatges el dia 7 d'octubre durant l'atac a les poblacions israelianes del voltant de la Franja que va deixar més de 1.200 morts.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Israel ha anunciat aquest dissabte la recuperació del cadàver i assegura que l'home ha estat assassinat per la Jihad Islàmica. El grup islamista no s'ha pronunciat al respecte en el seu canal de Telegram, diu Reuters. En un vídeo del 8 de gener publicat a internet per la Jihad Islàmica, Katzir deia això: "He estat a punt de morir més d'una vegada. És un miracle que encara estigui viu. Vull dir-li a la meva família que els estimo molt i que els trobo molt a faltar". El pare de Katzir va ser assassinat també durant l'atac del 7 d'octubre i la seva mare va ser segrestada i alliberada durant els intercanvis d'ostatges i presoners que es van dur a terme al novembre durant un acord d'alto el foc temporal.

Justament aquest diumenge, 7 d'abril, una delegació de Hamàs arribarà de nou al Caire en un nou intent de negociació per acordar un altre alto el foc que permeti un nou alliberament d'ostatges israelians i presoners palestins. Hamàs diu que busca un acord per posar fi a la guerra, però els mediadors qatarians i egipcis han estat incapaços fins ara d'aconseguir una altra treva.

L'atac de Hamàs del 7 d'octubre va desencadenar una ofensiva militar israeliana que ha deixat ja 33.137 palestins morts a Gaza, una gran part dels quals eren criatures, a més de 75.815 ferits, segons l'últim recompte d'aquest mateix dissabte publicat pel govern de la Franja, en mans de Hamàs.

L'amenaça iraniana

Per altra banda, les possibles represàlies de l'Iran per l'atac d'Israel al consolat iranià de Damasc, a Síria, han posat els Estats Units en estat d'alerta. El govern nord-americà va anunciar divendres a la nit que es prepara per a un possible atac de l'Iran dirigit a actius israelians o estatunidencs a la regió. "Definitivament, estem en un alt estat de vigilància", deien des del govern nord-americà a la CNN. Avions de guerra israelians van bombardejar dilluns la seu diplomàtica de l'Iran a Damasc i van matar un comandant militar iranià, fet que va impulsar una escalada militar perillosa en la confrontació regional que mantenen Israel i l'Iran.

Teheran diu que set assessors militars iranians van morir en l'atac, inclòs Mohammad Reza Zahedi, un alt comandant de la seva Força Quds, que és un braç d'espionatge i paramilitar d'elit. I l'Iran ha dit que es reserva el dret "a prendre una resposta decisiva".

stats