L'Iran promet venjança pels militars morts a Damasc: "Mort a Amèrica" i "Mort a Israel"

Teheran acusa els Estats Units de "mantenir Israel amb respiració artificial"

ARA
3 min
Funeral a Teheran dels membres de la Guàrdia Revolucionària Iraniana morts en un atac israelià Damasc.

BarcelonaEls set membres de la Guàrdia Revolucionària assassinats dilluns en un bombardeig d'Israel a l'ambaixada persa de Damasc han estat enterrats aquest divendres. Els mitjans oficials del règim han mostrat imatges dels manifestants que portaven fotografies dels morts i pancartes amb lemes com "Mort a Amèrica" i "Mort a Israel". El comandant en cap de la Guàrdia Revolucionària de l'Iran, Hossein Salami, ha advertit que cap atac al seu "sistema sagrat quedarà sense resposta". El funeral ha coincidit amb el Dia de Jerusalem, amb grans concentracions antiisraelianes patrocinades per les autoritats arreu del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Entre els morts en l'atac aeri de dilluns al recinte de l'ambaixada iraniana a Damasc, la capital siriana, hi havia un dels principals comandaments en la jerarquia militar de Teheran, el general de brigada Mohammad Reza Zahedi, oficial de la Força Quds de la Guàrdia Revolucionària, responsable de les operacions fora del país. Moltes fonts el consideraven l'enllaç del règim iranià amb la dictadura siriana i la milícia xiïta libanesa de Hezbollah.

El de dilluns va ser l'atac més significatiu dels que ha perpetrat Israel contra responsables iranians, que són a Síria per ajudar el règim de Bashar al-Assad a mantenir el control del país després de la revolució del 2011, que va degenerar en una guerra amb terribles repercussions sobre la població civil i que va comportar el desplaçament forçat de la meitat de la població. Segons el Financial Times, Israel ha matat 18 comandants i assessors de la Guàrdia Revolucionària de l'Iran destacats a Síria des del 7 d'octubre.

Però la crisi econòmica a l'Iran i la seva situació política interior, després de la repressió de les protestes del moviment Dona, Vida, Llibertat arran de l'assassinat d'una jove a mans de la policia de la moral el 2022, fan pensar que el règim dels aiatol·làs no està interessat en una confrontació directa amb Israel, més enllà de la retòrica antiimperialista per legitimar el seu poder de mà de ferro. Per això Salami també ha dit que Hamàs, des de Gaza, ha fet arribar el missatge a Teheran que "ells poden derrotar Israel, que no es preocupin". Les manifestacions del Dia de Jerusalem de l'Iran se celebren anualment l'últim divendres del mes sagrat del Ramadà en suport dels palestins, que reivindiquen Jerusalem com la capital de l'estat palestí.

Missatge als Estats Units

El comandant dels Guardians de la Revolució Islàmica també va criticar els Estats Units per haver donat suport a Israel durant molt de temps i va reiterar la posició pública de la República Islàmica sobre el fet que el poder nord-americà està minvant i que la influència dels EUA a l'Orient Mitjà s'està afeblint. Va afirmar que el suport a Israel ha posat els Estats Units "al centre de l'odi global". Salami ha dit que Israel "es manté viu per la respiració artificial dels Estats Units, i respira a la unitat especial de cures intensives polítiques, de seguretat i mentals d'Amèrica".

El president Joe Biden va advertir dijous al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que la situació humanitària global a Gaza és "inacceptable" i que Israel hauria de prendre mesures per abordar la crisi o fer front a les conseqüències. Molts legisladors i experts van criticar Biden per fer pressió sobre Israel mentre el seu aliat s'enfronta a amenaces directes de l'hostil govern iranià.

El ministre d'Afers Exteriors de l'Iran, Hossein Amir-Abdollahian, va acudir divendres a les xarxes socials per acusar els Estats Units de ser directament responsables de la continuació de la guerra a Gaza.

L'Iran va prometre dures represàlies, brandant els fantasmes d'una guerra regional, i Israel ha posat en alerta el seu exèrcit. Benjamin Netanyahu va dir dijous que Israel perjudicarà qui li "faci mal" o qui "ho tingui previst".

stats