L'escaladora iraniana, en arrest domiciliari segons la BBC

El règim intentaria obtenir una confessió forçada

ARA
1 min
L'escaladora iraniana Elnaz Rekabi competint durant les finals de boulder femení dels campionats asiàtics de l'IFSC a Seül

BarcelonaElnaz Rekabi, l'escaladora iraniana de 33 anys que va competir sense vel, està sota arrest domiciliari, segons informa el canal persa de la BBC citant fonts anònimes. Dimecres a la matinada l'esportista va ser rebuda com una heroïna a l'aeroport internacional de Teheran, per haver desafiat l'estricte codi de vestimenta.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La font assegura que Rekabi no va anar a casa seva després de sortir de l'aeroport, sinó que policies de paisà la van retenir a la seu nacional olímpica fins que va aparèixer davant les càmeres al costat del ministre d'Esports, Hamid Sajjadi. Sempre segons la mateixa font, haurien amenaçat la dona amb requisar els béns de la seva família si no signava una confessió forçada. De fet, a l'arribar a l'aeroport, Rekabi ja va declarar a les televisions locals que la van anar a buscar que s'havia oblidat de posar-se el mocador. Una expressió que els iranians van entendre clarament com el resultat de les pressions. Abans d'arribar a la capital la seva família havia denunciat que durant diverses hores hi havien perdut el contacte. Altres esportistes que s'havien trobat en la mateixa situació han fet confessions semblants.

La decisió de l'escaladora de competir sense vel, amb el cap descobert i el cabell recollit amb una cua, arriba quan el moviment de protesta s'ha consolidat, ara amb un fort protagonisme de les estudiants de secundària, que continuen patint una repressió brutal. Les imatges van fer la volta al món, perquè el gest de Rekabi es va veure com una mostra de suport valenta a les protestes contra l'obligatorietat del vel que s'han convertit en un desafiament inèdit al règim dels aiatol·làs.

stats