L'Iran acusa Israel de matar cinc membres de la seva Guàrdia Revolucionària a Síria

Un bombardeig en un edifici residencial de Damasc causa cinc víctimes mortals i eleva encara més la tensió al Pròxim Orient

ARA
2 min
Zona afectada pel bombardeig a Damasc.

BarcelonaCinc membres de la Guàrdia Revolucionària de l'Iran, la poderosa branca de l'exèrcit iranià, han mort aquest dissabte en un atac amb míssils d'Israel contra un edifici residencial de Damasc, la capital de Síria. L'Iran ha acusat Israel d'estar-hi al darrere i ho han confirmat a Reuters fonts de l'aliança en favor del govern sirià de Baixar Al-Assad, de la qual l'Iran forma part. En un primer moment s'havia parlat de quatre militars israelians morts i una cinquena víctima mortal sense identificar, però aquesta tarda l'Iran ha informat de la mort d'un altre membre del cos d'elit del seu exèrcit que estava ferit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Un cop més, el brutal i criminal règim sionista ha comès un acte d'agressió contra Damasc i durant l'atac aeri han mort diversos militars sirians i quatre assessors militars de la República Islàmica de l'Iran", ha afirmat la Guàrdia Revolucionària de Teheran en un comunicat. El portaveu del ministeri d'Exteriors iranià, Nasser Kananí, ha advertit a X que el seu país té "dret a respondre" a aquest atac i que ho farà "en el moment i lloc apropiats".

L'Observatori Sirià de Drets Humans, un organisme independent amb seu al Regne Unit, ha informat que el míssil ha afectat un edifici de quatre plantes que ha quedat totalment destruït. El balanç total de víctimes mortals era de deu persones, entre les quals cinc membres de la Guàrdia Revolucionària de l'Iran. Segons mitjans estatals sirians, l'"atac aeri" israelià tenia com a objectiu un edifici al barri de Mazzeh, a Damasc, identificat com la residència dels assessors iranians del govern sirià d'Al-Assad. Les defenses antiaèries sirianes havien abatut diversos míssils més. Segons Al-Jazeera, un dels militars israelians assassinats era el cap del departament d'intel·ligència de la Força Quds, la unitat més elitista de la Guàrdia Revolucionària.

Israel, però, encara no havia dit res al respecte sobre aquests fets, tot i que des de l'inici de la seva ofensiva a Gaza el 7 d'octubre passat ha llançat diversos atacs letals a Síria. Al desembre, un atac aeri israelià va matar dos membres de la Guàrdia, i el dia 25 de desembre, també a Damasc, van matar un assessor principal de la Guàrdia que supervisava la coordinació militar entre Síria i l'Iran.

Però aquests nous atacs letals a Síria arriben en un context de creixent escalada militar al voltant de l'Iran que amenaça amb desestabilitzar tota la regió. Dilluns passat a la nit, l'Iran va bombardejar suposats objectius d'Israel en territori iraquià, on van morir dues persones, i l'endemà Teheran va llançar també un atac aeri en territori del Pakistan.

En el seu comunicat, la Guàrdia Revolucionària informava llavors que la zona del Kurdistan iraquià que van atacar era el "centre d'operacions d'espionatge i planificació d'accions terroristes a la regió de l'entitat sionista", tal com l'Iran se sol referir habitualment a Israel. Teheran va assegurar que aquest centre d'espionatge era al darrere dels atemptats de Kerman, que van causar 94 morts, un atac contra una comissària en què van morir 11 policies i de la mort de comandants iranians les últimes setmanes a Síria i l'Iraq.

L'Iran ha estat un aliat clau de Damasc en la guerra a Síria, on Teheran ha enviat soldats i assessors militars, a més de donar suport econòmic i polític, per lluitar al costat del govern de Baixar Al-Assad.

stats