Drets de les dones

Una noia de 16 anys, en coma per una presumpta agressió de la policia de la moral de l'Iran

Els fets van passar diumenge en una estació del metro de la capital del país, en què tres adolescents haurien pujat sense el hijab

ARA
2 min
Imatges del CCTV del metro de Teheran en què es veuria el moment en què deien la víctima a l'andana.

BarcelonaEl règim dels aiatol·làs podria estar davant d'un nou cas com el de l'assassinat, a mans de la policia de la moral, de la jove Mahsa Amini. D'acord amb informacions que publica el mitjà digital IranWire aquest dimarts, una noia de 16 anys hauria entrat en coma el passat 1 d'octubre després de ser agredida per membres de la mateixa força repressora en una estació de metro de la capital del país. Va ser traslladada a l'hospital amb signes vitals febles. La jove, Armita Geravand, es trobaria en situació crítica quan va ingressar diumenge al centre mèdic Fajr, de la Força Aèria iraniana.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

IranWire cita una font, que no identifica, que assegura que Armita Geravand "va ser duta a l'hospital en estat de coma amb un codi 99", cosa que suposa que l'adolescent necessitava reanimació cardiopulmonar. El diagnòstic inicial era de "traumatisme cranial" a conseqüència d'una caiguda "durant un enfrontament al metro". Altres versions indiquen que s'hauria colpejat amb algun objecte.

Per intentar esvair la possibilitat de protestes com les que van tenir lloc l'any passat arran de l'assassinat de Mahsa Amini, l'agència de notícies oficial IRNA ha difós un vídeo en què la mare de la noia diu que la seva filla va perdre el coneixement després d'una baixada de la pressió arterial. És una pràctica habitual del règim dels aiatol·làs obligar les famílies de les víctimes de la repressió a fer declaracions d'aquest tipus. Però fonts mèdiques consultades per IranWire refuten la versió en tant que una baixada de la tensió arterial normalment provoca símptomes com mareig i debilitat, fet que qualsevol persona notaria i que li aconsellaria d'asseure's o d'intentar agafar-se a alguna cosa per mantenir l'equilibri i poder demanar ajuda. L'IRNA també va publicar imatges de CCTV de tres escolars sense el mocador obligatori per tapar-se el cabell entrant en un comboi del metro. Moments després es veu un grup de passatgers deixant una noia, aparentment inconscient, al terra de l'andana.

Altres informacions citades per la mateixa publicació digital indiquen també que aquest dimarts s'han augmentat les mesures de vigilància al voltant de l'hospital Fajr. Per la seva banda, la societat de drets humans d'Iran ha fet públic aquesta tarda un post a la xarxa social X en què assegura que la periodista Maryam Lotfi, del diari reformista Shargh, que havia anat al centre hospitalari per informar-ne, ha estat detinguda i traslladada a una localització desconeguda. Aquestes circumstàncies també recorden el que va passar en el cas de Mahsa Amini.

stats