Internacional 17/12/2014

Què ha desencadenat el restabliment de les relacions EUA-Cuba?

La intercessió del Papa i el Canadà i la pressió dels EUA han estat claus per al principi d'entesa

Marc Vidal
2 min
El Papa va intercedir per l'entesa entre els EUA i Cuba. REUTERS

BarcelonaLa històrica decisió de restablir relacions diplomàtiques entre els EUA i Cuba posa fi a més de 50 anys de bloqueig arriba després de gestos d'acostament i campanyes de pressió, especialment dins dels EUA.

L'encaixada de mans entre Obama i Castro

Fa just un any de l'enterrament de l'històric lider antiapartheid Nelson Mandela, i va ser allà, a Sud-àfrica, on les càmeres van recollir una històrica encaixada entre un president dels EUA i un de Cuba després de més de 50 anys de trencament de les relacions diplomàtiques.

"Mr. President, I am Castro", va revelar Fidel Castro que el seu germà Raúl li havia dit al president Obama. Aquell gest històric, ple de cordialitat, en el marc del funeral d'un home que va lluitar tota la seva vida per la reconciliació, es va veure aleshores com un pas de gegant en el camí de la normalització de les relacions entre els dos països.

La pressió dins els EUA

L'influent diari 'The New York Times' ha publicat els últims mesos diferents editorials en què reclamava la normalització de les relacions. En els seus pronunciaments, el rotatiu demanava un canvi en les relacions entre els EUA i Cuba fins al punt que fa tres dies va assegurar que l'actual política de bloqueig de Washington perpetuava la vella guàrdia castrista.

La mateixa Hillary Clinton, favorita per encapçalar la cursa demòcrata a la Casa Blanca l'any 2016, va apostar a les seves memòries l'any passat per la fi de l'embargament dels EUA a Cuba. "Des del 1960, els EUA han mantingut un embargament amb l'esperança de treure Castro del poder, però la veritat és que l'únic que ha aconseguit és donar-li un argument per justificar la tragèdia econòmica cubana", va escriure Clinton.

La intercessió del Papa

El mateix papa Francesc ha intercedit per forjar el principi d'entesa per a la normalització de les relacions entre els EUA i Cuba, segons fonts de la Casa Blanca.

El pontífex va enviar una carta al mateix Obama i una altra a Raúl Castro abans de l'estiu, segons aquestes mateixes fonts, en un gest que va donar "impuls" al procés per normalitzar les relacions entre els EUA i Cuba.

El paper del Canadà

El Canadà va ser el país on es van celebrar la majoria dels contactes –discrets– que han mantingut delegacions dels EUA i Cuba en el camí de la normalització de les relacions.

Segons fonts de la Casa Blanca, el procés negociador es remunta a 18 mesos enrere, quan va arrencar el diàleg.

Tot i la pressió dels EUA, el Canadà ha mantingut històricament bons llaços polítics i econòmics amb Cuba on el govern d'Otawa hi té una ambaixada.

stats