Internacional Rússia 10/11/2022

Les forces russes violen drets humans al deportar civils ucraïnesos

Tortura, reclusió, trasllats forçosos, separació de famílies i detencions arbitràries: els crims de Rússia contra els drets humans dels ucraïnesos

ARA
2 min
Un infant davant d’una de les moltes escoles destruïdes a Ucraïna a conseqüència dels bombardejos.

BarcelonaAmnistia Internacional ha publicat en un informe aquest dijous que les autoritats russes han comès crims de guerra i possibles crims de lesa humanitat, durant la seva invasió d'Ucraïna. El document, titulat Com un comboi de presó. La transferència il·legal de Rússia i l'abús de civils a Ucraïna durant la "filtració", exposa com les forces russes han deportat civils ucraïnesos cap a la mateixa Rússia o cap a territoris annexionats. Amnistia Internacional ha entrevistat un total de 88 persones d'Ucraïna –majoritàriament civils–, provinents de Mariúpol, Khàrkiv, Lugansk, Kherson i Zaporíjia, totes víctimes del maltractament de les tropes russes. En la publicació es descriuen les condicions degradants que van viure aquestes persones sota el control i la coerció russes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons declaracions a Amnistia Internacional, les tropes russes sotmetien els civils a processos de selecció abusius, que reben el nom de "filtracions". A través d'aquestes filtracions, les autoritats invasores detenien i deportaven ucraïnesos de manera indiscriminada i injustificada. Fins i tot els negaven menjar i aigua, els recloïen en condicions perilloses d'aglomeració i els torturaven amb pallisses, descàrregues elèctriques i amenaces d'execució, segons detalla l'organització de drets humans.

Les deportacions il·legals també afectaven menors d'edat, persones d'edat avançada i persones amb discapacitat. Els nens i nenes eren obligats a separar-se de les seves famílies, una clara violació del dret internacional humanitari, d'acord amb Amnistia Internacional. La secretària general de l'organització, Agnès Callamard, ho considera "una prova més del greu sofriment que la invasió russa està causant a la població civil ucraïnesa". Des de l'ocupació i l'annexió il·legal de part del territori d'Ucraïna, les forces russes han matat il·legítimament civils, alguns dels quals pertanyen a aquests grups en situació de risc.

En el moment de les entrevistes, tots els testimonis (amb una excepció) ja s'havien deslliurat de la coerció russa i eren en zones controlades pel govern ucraïnès o bé en un altre país europeu lliure de perill.

Amnistia Internacional defensa l'alliberament de totes les persones que encara estan sotmeses a deportacions i detencions il·legítimes. També creu que s'ha de facilitar el retorn dels infants i adolescents amb les seves famílies a territori controlat pel govern ucraïnès. L'informe sosté que els perpetradors d'aquests crims de guerra i de lesa humanitat han de "rendir comptes".

stats