L'atac rus a Ucraïna

L'economista elegit per Putin per redreçar el ministeri de Defensa de Rússia

Andrei Beloússov entoma la direcció del ministeri de Defensa per donar una imatge de renovació davant l'empantanament a Ucraïna

4 min
Andrei Belousov, ministre de defensa rus.

BarcelonaEl president rus, Vladímir Putin, ha estrenat el seu cinquè mandat amb un nomenament sorprenent: Andrei Beloússov, un economista sense experiència militar i que no formava part del cercle de poder al Kremlin, per dirigir el ministeri de Defensa. Substitueix Serguei Xoigú, el militar que havia comandat el ministeri des del 2012 i que havia dirigit la invasió d’Ucraïna.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La invasió a gran escala d’Ucraïna el febrer del 2022 havia de ser un passeig militar, però es va convertir en una guerra empantanada i dos anys després el Kremlin encara no ha aconseguit els seus objectius polítics. Des d’aleshores, han corregut rumors sobre la substitució de Xoigú, que va estar a la corda fluixa l'estiu de l'any passat, quan el líder de l'empresa de mercenaris Wagner, Ievgueni Prigojin, es va rebel·lar contra ell. Prigojin va bramar contra la cúpula militar acusant-la d’inepta, corrupta i responsable de molts morts, i va arribar a amenaçar Moscou amb les seves tropes. Va rebre el perdó de Putin, però dos mesos després del motí ell i els seus homes més fidels van morir en un misteriós accident aeri.

Evitar una imatge de debilitat

Carmen Claudín, analista de l’espai postsoviètic del Cidob, ja va pronosticar la caiguda de Xoigú després del motí de Wagner. “Prigojin no es va rebel·lar contra Putin, sinó que el que pretenia era ocupar el lloc de Xoigú. I la seva crítica a la gestió de la guerra d’Ucraïna el va fer molt popular, perquè tenia raó”, recorda. Putin no podia cedir davant del motí i havia d’eliminar Prigojin, com va passar, però havia de deixar passar un temps per rellevar Xoigú. “Ara, amb el canvi de mandat i l’avenç de les tropes russes a Ucraïna, ha trobat el moment propici per donar una imatge de renovació del govern”, explica Claudín. Putin ha deixat passar uns mesos per fer el relleu sense evidenciar totes les mancances de l’estratègia militar russa a Ucraïna i ha posat el pretext de la modernització de l’exèrcit. A Xoigú li ha donat un càrrec destacat al Consell de Seguretat, que fins ara ocupava el seu aliat més proper, Nikolai Pàtruixev, excap dels serveis secrets de l’FSB i que ara torna a l’ombra. Un relleu sense trauma i que evita una imatge de debilitat.

El nomenament de Beloússov, de 65 anys, un home poc conegut a la cúpula del Kremlin, està avalat per la seva bona reputació com a economista i també pel fet que és un putinista declarat que defensa la retòrica nacionalista russa sobre la “desucraïnització” d’Ucraïna i la necessitat d'intervenir-hi per “desnazificar-la”.

El que no queda clar són les seves capacitats militars. A l’estat major, però, no hi ha hagut canvis. Com apunta el politòleg rus Kirill Xamiev, del European Council of Foreign Relations, "els militars no han reaccionat al nomenament del nou ministre: esperen que respongui als compromisos de millorar els subministraments militars i en general l’eficàcia de l’exèrcit. Per ells no és important el nom del ministre. Si no milloren les coses, simplement diran «Un altre ministre que no sap què fer»".

L'elecció d'un economista té molt a veure amb la importància creixent de l'economia de guerra en l'economia russa i amb la reconstrucció del complex militar industrial a l'estil soviètic: queda clar que tota l'economia russa està subordinada a l'esforç de la guerra. Que això fos una de les coses que va contribuir a l’esfondrament econòmic de l’antiga URSS no sembla entrar en els càlculs de Putin.

Abans del relleu de Xoigú, un dels seus dotze viceministres, Timur Ivanov, va ser empresonat acusat d'acceptar suborns. Segons el mitjà independent rus Meduza, un factor clau en el relleu de Xoigú va ser el seu enfrontament amb Serguei Txemezov, cap de Rostec, un dels principals proveïdors de l’exèrcit rus, al qual l’exministre retreia constants endarreriments en el subministrament d’armes al front. El seu missatge era que si no hi havia més avenços al front ucraïnès era perquè la indústria militar russa no era capaç de funcionar a prou bon ritme. Txemezov va replicar en públic fa unes setmanes que servien tot el material que demanava el ministeri.

Despesa militar desorbitada

El motiu oficial del nomenament de Beloússov, segons el Kremlin, és que la despesa militar russa ja té un pes semblant al dels anys 80. El pressupost del 2024 destina més de 13 bilions de rubles a les partides de "defensa nacional" i "seguretat nacional", és a dir, gairebé el 40% de la despesa pública i aproximadament el 7,6% del PIB. I del que es tracta és de fer aquest esforç més eficient, aprofitant l’experiència de Beloússov al ministeri de Desenvolupament Econòmic (tot i que només el va dirigir durant un any, entre el 2011 i el 2012).

L’elecció de Beloússov dona pistes sobre com encara el Kremlin el futur de la guerra a Ucraïna, explica a Foreign Policy l’expert en serveis de seguretat russos Mark Galeotti. “Hi ha clarament la sensació que la Rússia de Putin s'està atrinxerant. Serà un conflicte de desgast, per això s'han de concentrar els recursos nacionals". Com a primer vice primer ministre, Beloússov va supervisar els esforços per augmentar la producció nacional de drons no tripulats de Rússia, que han afectat les forces ucraïneses al camp de batalla. En temps de guerra –diu Galeotti–, el paper del ministre de Defensa és assegurar-se que els generals tenen  tot el que necessiten: “Un paper a mig camí entre controlador i defensor polític, i això són rols que Beloússov pot fer bé”.

Beloússov és una estranya combinació de la modernització amb la ideologia més tradicional gran-russa. Suma la vella escola ideològica del putinisme i la tecnocràcia que ha mantingut l’economia russa viva malgrat les sancions. Una altra cosa és que pugui modernitzar l’exèrcit rus i posar-lo a l’altura de guanyar una guerra que fa dos anys que està encallada.

stats