Internacional Rússia 20/08/2023

Manifestació contra l'empresonament de Navalni a Barcelona

Un centenar de russos opositors reclamen que no es negociï amb Putin

Núria Sala
2 min
Manifestants russos protesten a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

BarcelonaAmb crits de “Putin assassí” i “No a la guerra”, un sector de la comunitat russa de Barcelona s’ha manifestat aquesta tarda al centre de la ciutat per reclamar la llibertat del principal opositor rus, Aleksei Navalni, exigir la retirada de les tropes russes d’Ucraïna i denunciar la repressió que pateixen els opositors a Rússia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“El putinisme és una ideologia de l’odi igual que el nazisme, el franquisme o l’estalinisme”, denuncia Iúlia Taran, membre de l’Associació de Russos Lliures que ha convocat la protesta. Taran explica a l’ARA que molts dels assistents a la manifestació han fugit de Rússia des de l’inici de la invasió d’Ucraïna. “Prefereixen ser aquí sense res que quedar-se allà, perquè és molt perillós”, assegura. I afegeix que l’oposició dins de Rússia “no és possible”. “Quan hi ha tantes represàlies, la gent té por i prefereix fugir”. 

Les protestes coincideixen amb el tercer aniversari de l’intent d’enverinament del líder opositor el 2020, mentre preparava la campanya electoral des de Sibèria. Navalni, que en aquell moment va sobreviure a una intoxicació amb Novitxok (una substància que acostumen a fer servir els serveis secrets russos), va ser condemnat a 19 anys de presó a principis d’aquest mes per càrrecs que van des d'"extremisme" fins a "rehabilitació del nazisme" o "corrupció de menors". 

"Navalni segueix sent el líder de l'oposició russa"

Georgui Alburov és col·laborador de Navalni, fa tasques d’investigació a la seva fundació Anticorrupció i ha vingut des de Vílnius per assistir a la manifestació celebrada a Barcelona. “Navalni porta un any en aïllament en condicions infrahumanes: no pot parlar amb ningú, no pot llegir, no pot rebre atenció mèdica, ni tan sols té dret a tenir un boli”, explica a l'ARA. Però malgrat això, diu Alburov, “segueix fent arribar el seu missatge al món sencer, continua sent el líder de l'oposició russa”. 

Alburov explica que Navalni sap que estarà a la presó "fins que a Putin li interessi més deixar-lo anar que tenir-lo a dins". I sosté que “el govern rus no pretén intimidar-lo a ell, sinó a tots els activistes russos que es pronuncien en contra de la guerra. El poder rus vol que la gent vegi aquesta condemna, s’espanti i no surti als carrers”, conclou.

Segons ha explicat la Gemma, una de les participants en la concentració, a l'inici del recorregut uns partidaris de Putin "han vingut a provocar els manifestants i la policia n’ha hagut de reduir un". La Gemma, que està casada amb un rus, portava una bandera amb dues franges blaves i una de blanca, que s'ha estès com a forma de protesta a Rússia i a la veïna Bielorússia. "Aquesta serà la nova bandera de la Rússia del futur, de la pau, de la democràcia, dels valors".

La manifestació, en què hi han participat un centenar de persones, s'ha acabat a plaça Sant Jaume, on diverses associacions participants han fet parlaments. "No deixaran de matar. Fa més de 20 anys que maten. Som aquí per reivindicar, si us plau, que no negociem amb assassins", ha reclamat Iúlia Taran.

stats