Putin treu pit i anuncia que incorporarà 30 vaixells a la flota russa

Zelenski adverteix que la guerra es desplaça gradualment cap a Rússia, després d'un atac amb drons sobre Moscou

Núria Sala
3 min
Vladimir Putin presidint el Dia de la Armada a Sant Petesburg

BarcelonaPutin, que sap que a Rússia agraden les demostracions de força, no ha desaprofitat l'ocasió que li brindava el Dia de l'Armada per passar revista a la flota de vaixells de guerra i de submarins nuclears de la marina al port de Sant Petersburg, on el riu Neva desemboca al golf de Finlàndia. És des d'aquest escenari que ha enviat un missatge a Occident anunciant que incorporarà trenta vaixells a la marina de guerra del país al llarg de l'any.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Durant segles, la nostra flota ha estat, i segueix sent, el guardià indestructible de les fronteres de la pàtria, el seu orgull i la seva glòria", ha declarat Putin en un discurs televisat en què no ha fet cap menció a la guerra d'Ucraïna, però en què sí que ha agraït als mariners la seva entrega, força i heroisme. Acompanyat del ministre de defensa, Serguei Xoigú, Putin ha inspeccionat una quarantena d'embarcacions, incloses llanxes i submarins, en un acte al qual han assistit nou representants d'estats africans.

Les desfilades militars no són l'únic missatge que ha enviat avui Rússia. El vicepresident del Consell de Seguretat i expresident del país, Dmitri Medvédev, ha llençat una amenaça dient que Rússia faria servir armes nuclears en cas que la contraofensiva ucraïnesa funcionés. "Si l'ofensiva, que compta amb el suport de l'OTAN, fos un èxit i ens arrenquessin una part de la nostra terra, ens veuríem obligats a utilitzar armes nuclears", ha sentenciat en un missatge a les seves xarxes socials. Medvédev ho ha justificat fent referència a una part de la doctrina nuclear de Rússia que estableix que les armes nuclears es poden utilitzar en resposta a una agressió contra el país comesa amb armes convencionals si l'existència de l'estat rus estigués amenaçada.

Medvédev, una de les veus més militaristes del Kremlin, que ja ha llançat amenaces similars anteriorment, ha rebut crítiques per part de sectors opositors al Kremlin, que l'acusen de fer declaracions extremes per dissuadir els països occidentals de subministrar armes a Ucraïna.

El president rus, Vladímir Putin, amb el ministre de defensa, Serguei Xoigú, a la desfilada militar de Sant Petersburg.

Zelenski adverteix que la guerra arriba a territori rus

El ministeri de Defensa rus ha assegurat aquest matí que el seu exèrcit ha abatut tres drons ucraïnesos que pretenien atacar el centre financer de la capital. Segons l'alcalde de Moscou, l'atac no ha provocat cap ferit i tan sols s'han registrat danys a la façana de dos edificis del districte financer. Una d'aquestes torres acull oficines de tres ministeris del govern rus, a més d'apartaments residencials. L'ofensiva ha obligat a suspendre temporalment els vols de l'aeroport de Vnúkovo de Moscou, segons l'agència de notícies TASS.

Un vídeo mostra els danys que ha causat el presumpte atac de drons ucraïnesos a una torre d'oficines de Moscou.

Un incident similar va tenir lloc dilluns passat, quan dos drons ucraïnesos van ser abatuts a prop del ministeri de Defensa. Aquell mateix dia, el viceprimer ministre ucraïnès, Mikhailo Fedorov, va advertir que els atacs amb drons es repetirien. Els últims mesos han proliferat sobre la capital russa. Tot i que, ara per ara, no han causat danys greus, sí que estan malmetent la imatge que la ciutadania russa té del control de la invasió d'Ucraïna per part de les autoritats del país.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha advertit, a través del seu canal de Telegram, que la guerra es desplaça cap a Rússia, hores després de l'atac amb drons sobre Moscou: "La guerra està tornant gradualment al territori de Rússia, als seus centres simbòlics i bases militars, i aquest és un procés inevitable, natural i absolutament just", ha declarat. Zelenski també ha assegurat que "Ucraïna esdevé més forta" i que l'"agressió russa està sent un fracàs al camp de batalla", ja que "els líders russos s'esperaven que l'operació militar especial només durés una o dues setmanes", i ja han passat 522 dies des de la invasió.

stats